Mika Pyörälä valde Elitserien framför KHL
1 av 2
Mika Pyörälä valde Elitserien framför KHL - Foto: RALF BERGMAN / SCANPIX
Pyörälä väljer att återvända till Sverige och Frölunda.
2 av 2
Pyörälä väljer att återvända till Sverige och Frölunda. - Foto: Stig Kenne / SCANPIX

"Fanns bara två valmöjligheter"

Tillbaka i Sverige efter ett ettårigt äventyr i Nordamerika. Nyblivne frölundaiten Mika Pyörälä var på rätt plats vid rätt tillfälle när Philadelphia Flyers tog sig till Stanley Cup-final. Om han bara hade haft hälsan i behåll. - Under sista matchen med farmarlaget bröt jag nyckelbenet, berättar den forne timråstjärnan för hockeysverige.se.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

GÖTEBORG. Mika Pyörälä känner sig lite utanför i sin nya klubb. Tre veckor efter flytten till Göteborg har han fortfarande inte lärt sig koden till Frölundas omklädningsrum.

- Det är mycket nytt man ska lära sig, suckar finländaren när han med en bekymrad min försöker han pricka rätt sifferkombination.

På isen har han inte heller hittat riktigt rätt än. På sina fem matcher med Frölunda i European Trophy har det bara blivit ett mål. Det får ses som en klen utdelning för en spelare som slog målrekord i Timrå för två säsonger sedan.

- Det har inneburit lite förändringar att komma hit och det kommer att ta lite tid att vänja sig. Det här är bara min tredje vecka med laget så jag är inte i hundraprocentig form, men jag närmar mig, säger Mika Pyörälä till hockeysverige.se.

"Fanns många spelare utan kontrakt"

29-åringen tillbringade förra säsongen i Philadelphia Flyers organisation. Han hade förhoppningar om att stanna i Nordamerika men insåg snart vilka risker han tog om han väntade för länge på ett nytt erbjudande.

- I slutet av juli hade det fortfarande inte hänt någonting och det fanns många andra spelare utan kontrakt. Det blev ingenting och då började jag tänka på Europa igen, säger Mika Pyörälä som ganska snart visste vad det var han ville.

- Det fanns bara två valmöjligheter - Sverige eller Ryssland. Jag försökte se på helhetsbilden. Göteborg är en bra stad och det här en bra organisation med ett bra lag som har chansen att gå långt. Därför valde jag att komma till Frölunda, fortsätter Pyörälä som har skrivit på för tre år men har möjlighet att lämna klubben om det dyker upp ett anbud från NHL.

Nordamerika finns alltså i allra högsta grad kvar i uleåborgsonens medvetande efter fjolårets äventyr. Pyörälä slog sig in i Philadelphia Flyers lag efter ett starkt träningsläger och spelade 36 matcher innan han skickades ned i AHL.

- Det fanns nog flera olika anledningar till det, funderar han. Laget spelade inte så bra och de bytte coach (från John Stevens till Peter Laviolette) alldeles innan juluppehållet. Jag spelade lite färre än tio matcher under den nye coachen och jag tror att vi förlorade varenda en. Sedan blev alla skadade spelare friska och de gjorde förändringar i laget och när de började vinna matcher satt jag på läktaren och åt popcorn.

- Det var trist, men samtidigt var det ändå en rolig säsong och framför allt en väldigt bra erfarenhet.

Fick följa finalen från läktaren

Den hade kunnat bli ännu roligare. Philadelphia Flyers gick hela vägen till Stanley Cup-final och hade Mika Pyörälä bara haft hälsan i behåll hade han mycket väl kunnat få speltid i slutspelet.

- Under sista matchen med farmarlaget bröt jag nyckelbenet. Jag skulle ha varit en av Philadelphias black aces, en av sex, sju farmarlagsspelare som tränar med laget och är beredd att hoppa in om någon blir skadad. Oturligt nog var jag skadad så jag kunde inte göra annat än att köra rehab och titta på matcherna, säger han lite uppgivet.

Han spricker ändå upp i ett leende när han tänker tillbaka på stämningen i Philadelphia under Stanley Cup-finalen.

- Det var rätt fantastiskt. Arenan var utsåld varje match och på gatorna kunde man se orange färg överallt. Hela staden var upprymd över Stanley Cup-finalen. Oturligt nog vann de inte.

Medan Mika Pyörälä återvänt till Sverige blev det en fortsättning i Philadelphias organisation för hans gode vän, Johan Backlund. Målvakten, som spelade med Pyörälä i Timrå innan flytten till Nordamerika, skrev på ett nytt tvåårskontrakt med Flyers efter förra säsongens slut.

- Jag tror att han har en bra chans att slå sig in i NHL, hävdar Mika Pyörälä.

Han spelade väldigt bra hela säsongen i AHL. Vi hade inget bra lag, men utan Johan hade vi förlorat många fler matcher. Jag tror att Flyers har en plan för honom i framtiden.

Frölundas plan för Mika Pyörälä då? I första hand att lära honom koden till omklädningsrummet. Den här gången fick en godhjärtad lagkamrat rädda den utelåsta finländaren ur sin knipa.

Hockeysverige.se

/
/
/
nhl