Richard Wallins Färjestad jagar en slutspelsplats – precis som LHC och Dif.
Richard Wallins Färjestad jagar en slutspelsplats – precis som LHC och Dif. - Foto: Lars Hedelin/SCANPIX

Slutspelsdrömmen lever för svensklagen

Djurgården, Färjestad och Linköping gjorde vad man behövde i Capital Division i European Trophy. Man vann sina matcher på onsdagen och såg till att hålla liv i drömmen om slutspel i Salzburg nästa vecka.


De svenska lagen var - och kanske fortfarande är - illa ute Capital Division i European Trophy.

Lagen var inför de tre avslutande matcherna en bit efter slutspelsplatserna, men har trumf på hand i och med att Djurgården, Linköping och Färjestad samtliga spelar hemma och/eller mot jumbon Vålerenga i sina tre sista matcher.

Raka segrar för lagen är mer eller mindre vad som gäller för att ta sig vidare och det är fortfarande oklart om tre eller fyra lag från gruppen går vidare. Det fjärdeplacerade lag som tar minst poäng i de båda grupperna blir nämligen utan slutspelsplats om Salzburg inte kommer bland de fyra bästa i sin grupp.

Salzburg är som värdar för slutspelet direktkvalificerade och just nu ser det - åtminstone om svensklagen fortsätter vinna - ut som att Capital Division blir den gruppen som bara får tre lag till slutspelet.

Sparta Prag suveräna serieledare

Efter kvällens matcher toppar Sparta Prag gruppen på tretton poäng efter att ha kört över Mannheim hemma. Laget har, precis som Mannheim (elva poäng) en match mer spelad än övriga lag.

Jokerit är tvåa med tolv poäng och Eisbären trea med elva, före Mannheim tack vare bättre målskillnad.

Eisbären-Sparta och Mannheim-Eisbären möter dessutom varandra i de avslutande matcherna och kommer ge åtminstone ett par av lagen fler poäng, vilket inte gynnar de jagande svenska lagen.

FBK, Dif och LHC segrade

Svensklagen vann däremot trippelt mot sina motståndare på onsdagen.

Linköping och Färjestad ligger på nio poäng och Djurgården på åtta efter segrar mot Jokerit, Vålerenga och IFK Helsingfors.

Färjestad vann med 7-2 borta mot Vålerenga och Djurgården med 5-3 hemma mot IFK Helsingfors.

Linköping slog tidigare gruppledarna Jokerit med 3-1 efter att Martin Laumann Ylven gjort både 2-1 och 3-1.

Tvåan satte han ur ingen vinkel alls, i det närmaste nere från högra sarghörnet.

- Jag får pucken och sen lägger jag bara in den.. och den går in lite turligt. Jag skjuter jävligt hårt vet du, garvade norrmannen till Viasat Hockey.

I slutet av tredje perioden visade han just det också. Det han lite skämtsamt sa om det andra målet. Att han skjuter hårt.

Med ett slagskott i ett friläge, nästan från direkt innanför blå, sänkte han Jokerit definitivt. Pucken satt stenhårt i nättaket.

- Jag var trött där på sista, så jag tänkte bara att ladda bössan när jag kom in över blå, sade norrmannen.

Viktiga poäng på spel

Närmast på fredag spelar Linköping mot IFK Helsingfors, som man numera har samma poäng som, medan Djurgården spelar hemma mot Vålerenga och Färjestad möter Jokerit.

Segrar för de svenska lagen där också och både Linköping och Färjestad har samma poäng som Jokerit med Djurgården en poäng bakom.

Hockeysverige.se

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/