Mikael Johansson var segerorganisatör för Färjestad.
Mikael Johansson var segerorganisatör för Färjestad. - Foto: Lars Hedelin/SCANPIX
Andreas Falk gjorde mål för HV71 och såg till att laget gjorde FBK sällskap till semifinalspelet. - Foto: Mikael Fritzon/SCANPIX
Färjestad och HV71 har flera heta drabbningar under de senaste åren.
Färjestad och HV71 har flera heta drabbningar under de senaste åren. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Svenskt hatmöte i semifinalen

Det blir ett svenskt hatmöte i European Trouphys semifinal. Både HV71 och Färjestad tog sig vidare och bevisade därmed att svensk klubbishockey håller i Europa.

Medelålder: 27.52 år | Medellängd: 185.65 cm | Medelvikt: 91.39 kg

SALZBURG. Först ut på fredagskvällen var Färjestad som mötte finska topplaget Kärpät i Salzburg. Finländarna fick en smakstart efter ett tidigt mål av den före detta Modoforwarden Kristian Kuusela. Det var också allt Uleåborgs stolthet fick med sig från matchen.

Färjestads nya målvakt Cristopher Nihlstorp storspelade och Karlstadgänget tog till vara på sina chanser. Mikael Johansson spelade fram till tre raka mål när Färjestad ryckte. Christian Berglund kvitterade till 1-1 i första perioden innan Jonas Junland och Rickard Wallin spädde på i den andra.

Anders Bastiansen fastställde slutresultatet till 4-1 i matchens slutskede.

- Det här var vår bästa match sett över 60 minuter. Power play och box play blev avgörande, säger FBK-tränaren Tommy Samuelsson till NWT.

Sent ryck räckte för HV

HV71 fick en tuffare resa till sin semifinalplats. Efter en mållös första period fick värdlaget Salzburg grepp om matchen. Manuel Latusa gjorde två raka mål innan de regerande svenska mästarna vaknade till liv.

Juniorbacken Oscar Fantenberg reducerade och Fredrik Bremberg kvitterade. Tidigare Luleåspelaren Thomas Koch återgav hemmalaget ledningen, men ett HV-ryck i mitten av den tredje perioden avgjorde kvartsfinalen till HV:s fördel.

Adam Almqvist, Andreas Falk och Oscar Sundh gjorde varsitt mål inom loppet av två och en halv minut när HV gick fram till 5-3. Danny Bois reducerade i slutskedet men smålänningarna höll fast vid sin ledning och vann med 5-4.

Därmed blir det en helsvensk semfinal i Salzburg under lördagen. 20.45 drabbar de två storfavoriterna till SM-guldet samman.

I den andra semifinalen, som spelas i Zell am See, möter schweiziska Bern tyska Eisbären Berlin. Bern besegrade Jokerit med 2-0 medan Eisbären Berlin slog ut de regerande finska mästarna TPS Åbo via en 4-1-seger.