Salomonsson bakom Modos seger

Ishockey är varken logiskt eller rättvist ibland.

Timrå såg ut att ha grundseriens sista Västernorrlandsderby under full kontroll.

Då gjorde Andreas Salomonsson två snabba mål och avgjorde till 3-2 för sitt Modo.

Hockey är inte alltid logiskt, sade Timrås tränare Challe Berglund.

Nej, ishockey är varken logiskt eller rättvist ibland. Timrå borde minst tagit en poäng i torsdagens drabbning i Modos hemmaborg Swedbank Arena - och kunde lika gärna ha tagit tre poäng med sig hem.

Samtidigt är det väl det här vi tycker om med hockeyn, att det kan gå hur som helst, sade Challe Berglund, som var besviken men inte nedslagen efter den snöpliga förlusten.

Hans Timrå var väldigt illa ute i början av matchen. Modo satte högsta fart från start och skapade flertalet vassa chanser. Men oskärpa från hemmalaget, blandat med bra spel från Johan Backlund i Timrås mål, gjorde att gästerna kom undan med blotta förskräckelsen.

Full kontroll

Därtill fick de också råg i ryggen inför fortsättningen. Bit för bit tog Timrå sig in i matchen, för att slutligen ta ledningen i power play genom duktige backen Mikko Lehtonen. 1-0 blev sedermera 2-0 och trots att Modo reducerade i den andra perioden såg det länge ut som att Timrå hade full koll på tillställningen.

– Vi var också klart bättre än Modo i den tredje perioden, konstaterade Challe Berglund.

Under de tio första minuterna av slutronden var Modo knappt i anfallszonen, Timrås styrspel såg otäckt disciplinerat ut och hemmapubliken började så sakteliga misströsta.I numerärt underläge Men då vaknade Andreas Salomonsson, 35, till liv: Först kontrade han, tillsammans med Per Svartvadet, in 2-2 i box play(!) - ett löst isskott som Johan Backlund borde ha tagit. Fyra minuter senare skickade han iväg ett slagskott modell hårdare, rätt upp i nättaket bakom Backlund.

Timrå ledde då skotten med 9-3 - Modo perioden med 2-0. Gästerna kämpade frenetiskt för en kvittering, men Modo höll med skicklighet och en gnutta tur undan ända in i kaklet. Stor glädje i Modolägret, naturligtvis, eftersom Modo i och med segern närmade sig bland annat Timrå i den rekordjämna tabellen. Vid förlust hade det skilt sju poäng lagen emellan - nu är marginalen bara en pinne.

– Precis som Challe sa så kunde det här ha gått hur som helst. Men vi hade de där små marginalerna på vår sida, sade Modos assisterande tränare Fredrik Andersson, som naturligtvis var nöjd med sin tvåmålsskytt. Däremot var det inte de två målen han främst hyllade:"Salle" ska ha mycket beröm för sin arbetsinsats i dag, sade Andersson.