Viktor Fasth stod återigen för en gedigen insats. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Alla förväntade sig att HV71 skulle segla genom kvartsfinalserien. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Skott: 35-24.

Tekningar: 40-21.

Utv. minuter: 8-10.

JÖNKÖPING. Inte många svenska hockeyexperter trodde det kunde ske. Än färre lekmän hade tippat en sådan överraskning. Men AIK lyckades besegra HV71 på bortaplan.

I och med att HV71 vann elitserien fick de därmed vara först att välja vilken motståndare till kvartsfinalerna. Lotten föll som bekant på AIK. Ett AIK som inte briljerat under året och som med nöd och näppe lyckades kravla sig vidare till slutspel.

När det sedan stod klart att det skulle bli fjolårets mästare som skulle stå för motståndet, var det inte många AIK-fans som vågade hoppas på avancemang.

Men genom fyra snabba mål från Christan Sandberg, Oscar Alhström, Kent McDonell och Daniel Bång blev de tillresta stockholmarna till sig av glädje. Samtliga mål uppkom efter fint spel med mängder av tekniska finesser. AIK såg helt plötsligt ut som en guldkandidat i stället för ett nederlagstippat bottenlag.

Men HV71 vägrade ge sig. Martin Thönberg reducerade till 4-1 i slutet av den andra perioden, och med fem minuter kvar av matchen gjorde Andreas Falk 4-2 och matchen fick en rafflande avslutning.

Efter kvällens match står det klart att även denna kvartsfinalsserie mycket väl kan utvecklas till en spännande historia.