SAIK och Linköping la ingenting emellan när de två klubbarna drabbade samman i den första kvartsfinalen. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Skellefteå avgjorde i Sudden Death

Matchen mellan Skellefteå och Linköping tog död på experternas fördomar. Drabbningen blev en makalöst spännande historia.

SAIK:s underliga val

Skellefteå AIK slutade på en delad förstaplats när grundserien summerades. Men på grund av målskillnad fick norrläningarna välja först som tredje lag. Och något överraskande valde man Linköping HC - ett av de mest defensivt starkalagen i elitserien.

SKELLEFTEÅ. I en otroligt händelserik drabbning mellan Skellefteå AIK och Linköping drog till slut hemmalaget det längsta stråt.

När Skellefteå något överraskande valde Linköping var det många som föreställde sig en tillknäppt kvartsfinalsserie. LHC släppte in näst minst mål under grundserien samtidigt som SAIK var ett av de målfarligaste lagen.

Men matchen levde inte alls upp till de fördomsfulla förväntningarna. I stället för en tillknäppt tillställning bjöds publiken som tagit sig till Skellefteå Kraft Arena på en otroligt underhållande drabbning.

Redan efter dryga minuten kunde bortalaget ta ledningen genom Magnus Johansson. Men på 51 sekunder lyckades hemmalaget vända på steken och ta ledningen med 2-1 efter mål av Oscar Lindberg och David Runblad.

Till hemmapublikens stora förskräckelse fick LHC även in en kvittering. Östgötarnas stora stjärna, Anderas Jämtin tryckte in pucken endast fem minuter efter SAIK:s ledningsmål.

Joakim Lindström gjorde sedermera 3-2 och de två lagen hade krossat alla fördomar genom att göra fem mål under dryga halvtimmen.

Än mer spännande blev det när Mikael Håkanson kvitterade med endast 30 sekunder kvar av matchen. Drabbningen gick till en rafflande Sudden Death. En förlängning där hemmalaget slutligen lyckades trycka in det avgörande målet och därmed ta ledningen i kvartsfinalserien med 1-0.