HV71 fick inte till den viktiga kvitteringen i matchen. Därmed är mästarna riktigt illa ute i kvartsfinalserien.
1 av 5
HV71 fick inte till den viktiga kvitteringen i matchen. Därmed är mästarna riktigt illa ute i kvartsfinalserien. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Viktor Fasth var i vanlig ordning fullständigt lysande i AIK-kassen.
2 av 5
Viktor Fasth var i vanlig ordning fullständigt lysande i AIK-kassen. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
AIK leder nu kvartsfinalsserien med 3-0 i matcher.
3 av 5
AIK leder nu kvartsfinalsserien med 3-0 i matcher. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Frågan är om HV71 kan vända på steken eller om AIK kan stänga serien redan på söndagen.
4 av 5
Frågan är om HV71 kan vända på steken eller om AIK kan stänga serien redan på söndagen. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Roger Melin ska vara riktigt nöjd med sina mannar.
5 av 5
Roger Melin ska vara riktigt nöjd med sina mannar. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Fasth stor matchhjälte när AIK chockade hockeysverige

Svensk ishockey bevittnar en av de största sensationerna på många år i kvartsfinalserien mellan AIK och HV71. Gnaget leder nu med 3-0 i matcher.


Historisk seger:

HV71 har i modern tid inte förlorat två hemmamatcher i slutspelet, en svit som AIK nu har förstört. I den första matchen vann de med 4-2 - för att sedan återigen vinna med 3-1 under fredagskvällen.

En ytterligare historisk aspekt är att inget lag som slutade åtta i grundserien har lyckats besegra elitseriesegraren sedan 1995, då var det HV71 som stod för den bedriften.

JÖNKÖPING. Det tål att sägas många gånger om. AIK har i särklass den billigaste spelartruppen av lagen i elitserien. De har inför säsongen precis återvänt till toppen av svensk hockey och många trodde att Gnaget skulle falla ur direkt.

Att de sedan lyckades kravla sig vidare till slutspel ansågs av många vara ett smärre mirakel. Men när HV71 valde stockholmslaget till kvartsfinalerna var det än fler som trodde att Gnagets säsong skulle vara över efter fyra matcher.

Ingen verkade tro att Viktor Fasth och de andra skulle kunna rå på de svenska mästarna. Men efter tre matcher är nu laget endast en seger från avancemang till semifinalerna. Det står klart efter att Gnaget återigen lyckats tvåla dit HV71.

Fasth vann matchen

Det var mästarna som dock började bäst . Med en intensiv forechecking skapade HV71 enorm press på AIK direkt från nedsläpp . Mängder med chanser radades upp mot Fasth i Gnagetmålet, men det tog 14 minuter innan pucken kunde gå i mål efter ett läckert nummer från Johan Davidsson

AIK kunde dock sakta men säkert återvända in i matchen. Josh MacNevin blev fult tacklad av Andreas Falk som sedermera fick matchstraff - ett straff som vände på steken för bortalaget.

Stockholmarna kunde genom Kent McDonell och Stefan Johansson gå från underläge till ledning med 2-1. Ett resultat som stod sig långt in i tredje perioden. En period där hemmalaget tillsammans med ett fullsatt Kinnarps Arena satte fullt tryck mot motståndarna. Men när det väl blev mål, var det Christian Sandberg kunde knopa in pucken i öppen kasse.

– Det är helt otroligt, det är helt magiskt hur svårt HV71 har att göra mål samtidigt som det bara flyter fram för AIK:arna, konstaterade Canal Plus kommentator Åke Unger.

Trots det enorma publiktrycket, trots den än större pressen mot AIK:arna fick de aldrig in pucken. Gnaget går därmed sensationellt upp i ledning med 3-0 i matcher.

– Jag har otroligt många bra spelare framför mig när jag spelar, så det gör det betydligt mycket enklare att spela. Samtidigt är det klart att det finns en gnutta tur när det går så här bra, säger den stora matchhjälten Viktor Fasth till Canal Plus.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!