En rökutvecklare lade en röd dimma i Globen efter att huliganer drabbat samman bredvid Djurgårdens klacksektion i december ifjol.
1 av 3
En rökutvecklare lade en röd dimma i Globen efter att huliganer drabbat samman bredvid Djurgårdens klacksektion i december ifjol. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel går ofta på ishockey. Under ett derby i vintras flydde Daniel från vip-läktaren när huliganer drabbade samman vid ena kortsidan.
2 av 3
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel går ofta på ishockey. Under ett derby i vintras flydde Daniel från vip-läktaren när huliganer drabbade samman vid ena kortsidan. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Polisinsatsen var stor under vinterns hockeyderbyn.
3 av 3
Polisinsatsen var stor under vinterns hockeyderbyn. - Foto: SÖREN ANDERSSON / AP

Ögonscanning i elitserien - låt oss gå ännu längre!

Hockeyligan utreder ögonscanning som en metod för att stoppa huliganer. Vad är nästa steg?


Polisen: Ta efter hockeyn i stället för England

På fredagen skriver Aftonbladet att polisen vill få fotbollsklubbarna i Stockholm att ta efter hockeyn i stället för att blicka mot hur man hanterat läktarproblem i England.

Efter ett par skandaler under hockeyderbyna i vintras genomförde man ett antal åtgärder och kunde sen se hur problemen minskade.

Det handlar framför allt om att locka människor till arenan tidigare för att undvika trängsel och irritation utanför, att ha en mjukare approach från polisens sida och att prata mer med supportrar och klubbar.

STOCKHOLM. Hockeyligan ska göra allt i sin makt för att råda bot på de läktarbråk som framför allt skedde under flera av säsongens Stockholmsderbyn.

Dels handlar det om personliga biljetter men också om hårdare kontroller vid insläppen för att avstängda eller misstänkta huliganer inte ska kunna komma in på matcherna.

Nu säger marknadschefen Ulf Rönnmark till Dagens Nyheter att de utreder bland annat legkontroll, fingeravtryck och till och med ögonskanning. Vi listar andra möjliga sci-fi-klingande grepp för att stoppa huliganer.

Tankeläsningsmaskiner

Här är det möjligt att tekniken ännu inte finns, men det går ju att utreda. Vid entréerna installerar man speciella maskiner som läser av publikens tankar. Tänker du på någon form av våld eller pyroteknik börjar den tjuta och polisen kan avvisa dig från platsen.

Mikroskopiskt chip

Ett mikroskopiskt chip opereras in i handen på de som går på hockeymatchen. Om problem sedan uppstår kan man spärra chipet så att personen i fråga nekas vid nästa match. Om man vill ta det ett steg längre ska en ledningscentral kunna skicka ut elektriska stötar genom chipen om läktarbråk uppstår, för att lugna ned de inblandade.

Hologrampublik

Det allra säkraste sättet att hålla våldet borta från läktarna är ändå att börja med hologrampublik. Inga kan slåss med varandra och dessutom behöver du då inte ens lämna hemmet för att se en hockeymatch live. Enkelt för barnfamiljer som annars kan ha svårt att hinna till matcherna.

Med hologram som publik blir inte ens pyroteknik ett problem. Och prins Daniel kan lugnt sitta kvar på Haga Slott och se matchen, utan att behöva fly från våldet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!