Djurgården fortsätter att imponera. Idag besegrade man Sparta Prag med 4-2.
Djurgården fortsätter att imponera. Idag besegrade man Sparta Prag med 4-2. - Foto: BILDBYRÅN
Magnus Nygren såg till att FBK löste en sudden-seger.
Magnus Nygren såg till att FBK löste en sudden-seger. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Magnus Kahnberg är tillbaka i Frölunda och är en del av den återförenade "dragkedjan" - Foto: Daniel Stiller/BILDBYRÅN

Lyckad svenskdag i European Trophy

På lördagen drog försäsongsturneringen European Trophy vidare - och de svenska lagen fortsätter att vinna.

Så spelas söndagens matcher

Fyra av elitserielagen fortsätter sina European Trophy-äventyr på söndagen. Så här spelas matcherna.

Djurgården - Red Bull Salzburg

Luleå - Sparta Prag

Slovan Bratislava - Linköping

Kometa Brno - HV71

STOCKHOLM. Djurgården mötte Prag igen, men den här gången Sparta i stället för Slavia. Det blev en nästan lika enkel och välförtjänt seger som i torsdagens match.

Mannen bakom de tre sköna poängen var anfallaren Mathias Tjärnqvist som stod för försäsongens första hattrick. Han gjorde 1-0, 3-0 och 4-1 i matchen som Dif till slut vann med 4-2. Tjärnqvists kedjekompis Marcus Nilson var en av matchens bästa spelare liksom den tilltänkte förstemålvakten Gustaf Wesslau. Södertäljevärvningen Mattias Carlsson styrde dessutom in sitt första mål i Djurgården, via ansiktet på en Sparta-back. Han såg dock till att motståndaren var okej innan han firade sitt mål.

GÖTEBORG. Det blev betydligt tuffare mot Red Bull Salzburg än mot Eisbären Berlin häromdagen (6-0) för Frölunda. Göteborgslaget har mängder av hemvändare denna säsong och flera av dem fortsatte att producera på lördagen när de vann med 3-2.

Den berömda "Dragkedjan" med Magnus Kahnberg, Joel Lundqvist och Jari Tolsa, som hade lekstuga i elitserien för fem år sedan, är återförenad. Det var också Tolsa som gav Frölunda ledningen. De andra målen gjordes av backförvärvet Fredrik Eriksson innan hemvändande finnen Mika Pyörölä avgjorde matchen. Ett orosmoment var dock att veteranen Per-Johan Axelsson fick lämna isen efter en ful tackling av kanadensaren Jeremy Williams.

KARLSTAD. Färjestad, som blev nollade mot Salzburg i premiären, fick målskyttet att lossna mot Eisbären Berlin. Men det var tyskarna som inledde blixtsnabbt. Darin Olver gjorde mål på lagets första skott mot Fredrik Pettersson-Wentzel, efter 29 spelade sekunder.

FBK reste sig dock genom sina ungtuppar Magnus Nygren och Robin Sterner som satte varsitt mål i den första perioden. Men det var gamle backen Sanny Lindström som såg till att ge FBK ledningen med 3-2. En ledning som tyskarna kvitterade med tio minuter kvar av matchen genom kanadensaren Julian Talbot.

Men det var Färjestads kväll. Knappt två minuter in i förlängningen avgjorde Magnus Nygren matchen med sitt andra mål för aftonen.

LULEÅ. Det var deras allra första match i European Trophy någonsin - då stämde ingeting i storsatsande Luleås anfallsspel. Laget förde matchen men lyckades inte skapa de heta chanserna.

I stället var det Slavia Prag, som förlorade mot Djurgården senast, och stjärnan Tomas Svoboda som kunde avgöra med matchens enda mål redan i den första perioden. Till slut fick dock Joonas Vihko hål på tjeckernas målvakt, men med drygt tre minuter kvar av matchen avgjorde Slavias Dmitri Jaskin till 2-1.

TJECKIEN. HV71 imponerade stort i öppningsmatchen när man besegrade Sparta Prag med 4-1. Men mot tjeckiska HC Pardubice blev det desto svårare.

Hemmalaget tog ledningen i den sjunde minuten efter mål av Tomas Nosek. "HV-blå" slet frenetiskt för att få in ett kvitteringsmål. Kvitteringen kom också, även om det skulle dröja till den sista perioden innan man spräckte målnollan. Nyförvärvet Jesse Joensuu stänkte in 1-1 bakom hemmalagets målvakt. Men det räckte inte. Trots att även Jesper Thörnberg hann med att näta för HV, kunde tjeckerna dra ifrån till en 3-2 ledning som man sedan höll matchen ut.

TJECKIEN. Även Linköping befann sig under lördagen på plats i Tjecken för spel mot HC Kometa Brno. Men trots att LHC hade ledningen flera gånger om, gick matchen till förlängning och straffar där svensklaget fick se sig besegrat.

Andreas Molinder och Mikael Håkansson såg till att gästerna hade en betryggande 2-0-ledning efter den första perioden.

I den andra perioden rasslade det till ordentligt - från båda håll. 3-0, blev till 3-1 och 3-2, innan Mikael Håkansson gjorde sitt andra för dagen och såg till att LHC hade 4-2 inför den sista perioden. Då trodde nog de flesta att segern var bärgad. Men efter två sena mål från hemmalaget gick det ändå till straffar där LHC till slut inte räckte till.