Jakob Silfverberg tror det skulle bli mer respektfullt om bestraffningen för slagsmål var mindre.
1 av 3
Jakob Silfverberg tror det skulle bli mer respektfullt om bestraffningen för slagsmål var mindre. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
Chris Abbott får ta emot en tackling av Christian Eklund i kvartsfinal tre i våras.
2 av 3
Chris Abbott får ta emot en tackling av Christian Eklund i kvartsfinal tre i våras. - Foto: Bror Persson / SCANPIX
Frågan om slagsmål väcktes igen när Djurgården och Luleå drabbade samman under en match i European Trophy. Här slåss Patrick Cehlin och Johan Fransson.
3 av 3
Frågan om slagsmål väcktes igen när Djurgården och Luleå drabbade samman under en match i European Trophy. Här slåss Patrick Cehlin och Johan Fransson. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Spelarna vill ha NHL-slagsmål - ingen ändring på väg

Elitseriestjärnorna ropar på större tolerans när det gäller slagsmål - men de får dålig respons från domarna.


Ökat fokus på fula tacklingar

Trots att inga regler ändras kommer domarna i årets elitserie att ha extra fokus på överkörningar av målvakterna samt tacklingar mot huvudet och i ryggen.

– Det är inga förändringar regelmässigt men vi har sett att det kan bli tuffa konsekvenser med skador och liknande så det handlar mycket om att ha en dialog med lagen och spelarna om det, säger domarchefen Mikael Ahlström.

STOCKHOLM. Frågan om slagsmål i elitserien är ständigt omdebatterad. Nu visar det sig återigen att spelarna skulle föredra lägre straff eller till och med NHL-regler.

– Jag tror det skulle bli mer respektfullt på isen för gör man något fult så vet man att man måste stå upp för det sen, säger Brynäs unge anfallare Jakob Silfverberg till Nyheter24.

Som det är nu menar han att man kan komma undan med fula grejer eftersom ingen vill ta ett slagsmål då det renderar i matchstraff och kanske även avstängning.

Någon som däremot var inblandad i en hel del, till exempel i jätteslagsmålet mellan Luleå och Djurgården på försäsongen, är Chris Abbott.

– Avstängning för ett slagsmål är för hårt. Jag tror elitserien skulle tjäna på NHL-regeln för att det skulle begränsa antalet tjuvsmällar, säger han.

"Inte tillåtet och har svårt att se att det blir det"

Trots att många verkar positivt inställda till en större tolerans för slagsmål finns det ingen förändring i sikte. Hur stor makt har egentligen spelarna?

– Vi får ju in synpunkter från lagen och sen får vi diskutera vad vi vill göra och inte göra. Det är fortfarande inte tillåtet med slagsmål likt de i NHL och jag har svårt att se att det ska bli det, säger Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström.

Några regler kan ändras först nästa år när det internationella ishockeyförbundet, IIHF,  genomför sin revidering av regelboken. Detta sker var fjärde år.

Domarnas agerande vid slagsmål ett större problem

En spelare som är mer kluven när det gäller slagsmålen är Djurgårdens slitvarg Christian Eklund, som till exempel var inblandad i en del bråk under kvartsfinalserien mot Luleå i våras.

– Jag kan tycka att det är okej om man får matchstraff, skulle vi ha fem minuters utvisning skulle det bli mycket mer slagsmål, säger han.

"Fimpen" menar i stället att det är domarnas agerande när spelarna kastar handskarna som är problemet.

– Så länge båda är med på det är det bättre att de får göra upp i stället för att en domare går in och håller fast en av spelarna som då åker på massa stryk, säger han.

/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!