AIK:s superkollaps - 7-2 till 7-7 på fem minuter

HV71 stod för säsongens upphämtning - samtidigt som AIK skämde ut sig.

Så gick det i de andra matcherna

AIK - HV71 7-8 STRAFFAR

Första perioden: 1-0 (2.38) Joakim Nordström, 2-0 (10.13) Jonas Liwing, 3-0 (15.17) Robert Rosén.

Andra perioden: 3-1 (1.26) Jesper Fasth, 4-1 (6.22) Richard Gynge, 5-1 (7.43) David Lillieström-Karlsson, 5-2 (10.33) Jesse Joensuu, 6-2 (19.57) Christopher Aspeqvist.

Tredje perioden: 7-2 (1.27) Oscar Ahlström, 7-3 (7.50) Oscar Fantenberg, 7-4 (8.57) Johan Lindström, 7-5 (10.32) Jason Krog, 7-6 (11.23) Mattias Karlsson, 7-7 (12.45) Jesse Joensuu.

Skott: 0-0

STOCKHOLM. AIK stod för säsongens kanske största mentala kollaps när de tappade en 7-2-ledning till 7-7 hemma mot HV71 - på fem minuter.

– Vi fick en bra utskällning av (Johan) Davidsson som sade att vi skulle gå ut och spela för klubbmärket. Men det här är bland det sjukaste jag varit med om, förklarar en av HV:s hjältar Oscar Fantenberg till Canal Plus.

Det blev en rejäl målexplosion på Hovet och AIK såg ut att gå mot en förödande seger. Redan efter femton minuters spel hade hemmalaget gått upp till en bekväm 3-0 ledning, och i mellanperioden fortsatte förnedringen av gästerna.

Jesper Fasth reducerade till 1-3 tidigt, men hemmalirarna slog snabbt tillbaka och satte ytterligare tre mål innan det var dags för nästa paus. Först då vaknade gästerna till liv - och slog tillbaka med full fart i de sista 20 minuterna.

Avgjordes på straffar

Oscar Ahlström drygade förvisso ut ledningen till 7-2 efter dryga minuten. Men när Oscar Fantenberg reducerade efter nästan åtta minuters spel, var det inget som kunde stoppa bortalaget längre.

På ungefär fem minuter hade HV71 kvitterat och tagit den sjuka matchen till förlängning, som slutade mållös. Och i straffläggningen blev det gästerna som drog det längsta strået och som fick extrapoängen.

– Jag vill inte se att någon jävel sitter och tycker synd om sig själv i omklädningsrummet. Det här har vi förlorat som ett lag. Ledare som spelare. Så här kan det gå när det börjar bära iväg. Det är oförlåtligt men så är det, säger AIK-tränaren Gunnar Persson.