Stockholm

Svajig inledning - men Brynäs tror på guld

Jakob Silfverberg bör komma upp i en hög nivå om förhoppningarna ska infrias.
1 av 4
Jakob Silfverberg bör komma upp i en hög nivå om förhoppningarna ska infrias. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Sebastian Lauritzen (till höger i bild) tror på sitt lag.
2 av 4
Sebastian Lauritzen (till höger i bild) tror på sitt lag. Foto: Sören Andersson/SCANPIX
Det samma gäller för den här killen: Calle Järnkrok
3 av 4
Det samma gäller för den här killen: Calle Järnkrok. Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX
Den nye tränare Tommy Jonsson har gjort Brynäs till ett offensivt lag.
4 av 4
Den nye tränare Tommy Jonsson har gjort Brynäs till ett offensivt lag. Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Senast Brynäs tog SM-guld var år 1999. Men nu tror poängmaskinen Sebastian Lauritzen att det är dags igen.


Läs mer
Brynäs de senaste tio åren

2010/2011: 7:a

2009/2010: 6:a

2008/2009: 7:a

2007/2008: 12:a

2006/2007: 6:a

2005/2006: 7:a

2004/2005: 11:a

2003/2004: 10:a

2002/2003: 11:a

2001/2002: 8:a

GÄVLE. Brynäs IF klassas som en av hockeysveriges mest anrika föreningar. Men klubben lever på gamla meriter - det senaste SM-guldet bärgades först år 1999, då med Tom Bissett, Janne Larsson och Ove Molin i spetsen.

Att den kräsna Gävle-publiken suktar efter en ny titel råder det inga som helst tvivel om. Frågan är bara om den kan komma redan nu? Under säsongsinledningen har Brynäs svarat för fyra förluster och fem vinster, ett facit som behöver förbättras om den uttalade målsättningen om att bli svenska mästare ska infrias.

Inför säsongen gick nämligen den nye tränaren Tommy Jonsson ut med en tydlig målsättning: "Vi ska ta guld". Och han verkar ha fått spelarna med sig.

– Publiken vill så klart ha ett guld. Vi har målsättningen klar, en tuff sådan helt klart, men vi har materialet och vi tror på det till 100 procent, säger fjolårets näst bäste poängplockare Sebastian Lauritzen till Nyheter24.

Ett nytt, offensivt präglat Brynäs

Inför säsongen lämnade tränaren Niklas Czarnecki klubben för att ta över de regerande mästarna Färjestad. Kvar i organisationen fanns den assisterande tränaren Tommy Jonsson, som då tog steget upp till högsta hövding. Ett skifte som inte enbart innebar ett nytt ansikte på bänken, utan även att Brynäs spelsätt förändrades. Från en defensiv stå-rätt-och-vänta-på-lägena-folosofi till ett offensivt präglat Brynäs.

– Skillnaden mellan tränarna är att Jonsson ställer högre krav på oss. Han trycker hela tiden på att vi ska ge oss själva chansen att vinna matchen, att aldrig vara nöjda, säger Lauritzen och fortsätter:

– Kolla på laget vi har så är det är ganska naturligt att vi ska spela en offensiv ishockey. Vi har många unga, offensiva spelare som kommer upp och gör det bra ifrån sig.

"De är våra 'go-to-guys'"

Och det är just de yngre förmågorna som det snackas om i Gävle. Supertalanger som Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok bär ett stort ansvar - det är två spelare som måste prestera om Brynäs ska ha en chans att hamna överst på prispallen.

– De två är våra "go-to-guys" som ska göra de avgörande målen. Och de är så trygga i sig själva att man knappt kan tro att de bara är 20 år gamla. När jag var 20 var jag definitivt inte så där mogen, konstaterar Lauritzen.

Målvakterna - den viktigaste delen i lagbygget

År efter år bekräftas dock tesen att det inte räcker med en vass offensiv för att vinna SM-guld. När det väl nalkas slutspel är det lagdelen i den andra änden av bygget som i slutändan avgör. Och Brynäs har en stark målvaktsbesättning i Niklas Svedberg och Johan Holmqvist, det menar Sebastian Lauritzen.

– Vi har två matchvinnare där bak. Och litar man på sina målvakter så vågar vi utespelare göra det där oväntade. Det känns som att vi har alla komponenter för att gå hela vägen, avslutar han till Nyheter24.

Brynäs tar i kväll mot Skellefteå. Matchen startar 19.00 och visas i Canal plus. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.