Jack Connolly är en flitig poängplockare.
1 av 5
Jack Connolly är en flitig poängplockare. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Broc Little har arbetat sig upp i elitserien från allsvenskan. Det var inte något för Jack Connolly, som hellre ville försöka sig på högsta nivån direkt.
2 av 5
Broc Little har arbetat sig upp i elitserien från allsvenskan. Det var inte något för Jack Connolly, som hellre ville försöka sig på högsta nivån direkt. - Foto: Scanpix
Färjestad hade scoutat Connolly i nästan två år.
3 av 5
Färjestad hade scoutat Connolly i nästan två år. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Han känner sig inte helt bekväm med de stora förväntningarna.
4 av 5
Han känner sig inte helt bekväm med de stora förväntningarna. - Foto: SCANPIX SWEDEN
5 av 5
- Foto: SCANPIX SWEDEN

Connolly: "Det gick inte alltid så lätt som i Youtube-klippen"

"Det gick inte alltid så lätt som det verkar i Youtube-klippen". Färjestads collegevärvning Jack Connolly om Färjestad, hypen runt sig själv och dissen från NHL-klubbarna.


Jack Connolly om...

... Sig själv som spelare: "Jag gillar att skapa lägen offensivt. Är mer en passningsspelare. Men det är kul att göra mål också. Om jag får chansen så tar jag den. Jag har kanske inte världens hårdaste skott, men försöker sikta bra."

... Karlstad: "Staden har en småstadskänsla över sig, vilket jag gillar. Det är lätt att ta sig runt till det mesta. Mellan lägenheten, arenan och stan tar man sig fram snabbt. Det påminner lite om Duluth där jag kommer ifrån. Det bor ungefär lika många människor här. Min stad är lite mer utspridd, lite större. Den här är mer koncentrerad."

... Brorsan Chris, ny i finska Tappara: "När vi båda fick idéen om att spela i Europa efter college så försökte vi hitta ett lag som vi kunde spela i båda två. Det hade varit kul. Espoo var ganska intresserade, men det hände inget. Kanske kan vi spela tillsammans någon dag."

... Steget från college till elitserien: "Jag har känt mig nervös inför varje ny nivå. Jag var nervös när jag gick från high school till juniors, juniors till college och nu är det nästa steg – college till den bästa ligan i Sverige och en av Europas bästa. Det är ett stort steg för mig och jag känner mig nervös, men när man spelat några matcher ska jag nog kunna lugna mig och bara spela hockey så som jag alltid gjort."

KARLSTAD. Att kalla honom en Youtube-värvning vore att ta i. Färjestad hade scoutat Jack Connolly i ett och ett halvt år innan de lyckades locka över honom till Sverige i våras. Men snabbt spred sig videoklipp som visar vad 22-åringen uträttade under sin senaste succésäsong i universitetslaget Minnesota-Duluth. Amerikanen stänkte in 60 poäng på 41 matcher och utsågs till årets spelare.

– Det gick inte alltid så lätt. Jag hade många matcher där jag fick kämpa hårt. Men jag hade ett bra år och jag hoppas jag kan ta med det hit, säger Jack Connolly till Nyheter24.

Hans lagkamrater har försvunnit en efter en till NHL-klubbar. Men för honom själv var intresset iskallt. Det har förstås att göra med Jacks storlek. Med sina 173 centimeter och 77 kilo har han förståelse för att han blivit förbisedd.

– Jag vet att jag inte har storleken på min sida. Man måste vara stor för att spela i NHL. Inget lag var beredd att ge mig chansen. Men det som känns frusterande är att jag inte skulle ha kunnat göra mer i college för att få dem att ändra sig.

I stället siktade Connolly in sig på Europa. Han hade flera erbjudanden i Sverige, Finland, Schweiz och Tyskland – men han fastnade för Färjestad.

– Färjestad var ett av de första lagen som visade intresse och var verkligen på mig Det kändes kul för mig. De ville ha mig för den spelaren jag var.

Connolly har öst in poäng under försäsongen. Han toppar lagets poängliga i European Trophy med elva poäng på sju matcher.

Hur stor skillnad det är mellan collegehockey och elitserien?

– Spelarna är väldigt smarta här. Collegehockeyn är väldigt bra, missförstå mig inte, men här finns det mer spelintelligenta spelare. Ni kanske inte tänker på det så mycket, men det är många smarta bakåtpassningar och överlappningar i anfallen.

De senaste åren har svenska elitlag har värvat flitigt från nordamerikanska universitetslag. Bröderna Chris och Cam Abbott och även AIK:s Broc Little har förflutet i NCAA. Men att som Broc Little, börja i allsvenskan och jobba sig till elitserien, var inget för Connolly.

– Det var några lag som var intresserade i allsvenskan. Jag skulle inte säga att jag är för bra för de ligorna, men jag vill testa hur jag skulle klara mig i högstadivisionen och gå vidare därifrån. Man kan börja i en andraliga och jobba sig upp som Broc Little gjorde, det är en bra väg också. Men jag fick den här chansen och vill testa mig själv.

Kan Färjestad vara ett steg för dig mot NHL?

– Det kan vara det. Just nu fokuserar jag på mina två kommande år här. Får jag chansen att förlänga, så skulle det vara en bra möjlighet. NHL finns i tanken om ett lag är villigt att ge mig chansen, men om det inte blir så är det inte världens undergång. NHL kanske inte är min väg.

Hur många poäng gör du den här säsongen?

– Mitt mål är att göra 20-30 poäng i grundserien. Det är ett helt okej mål för mitt första år.

Vad är lagets målsättning? I Färjestad förväntar sig i princip alla att laget minst ska nå semifinal...

– Ja, om laget inte går till semi så är det en stor besvikelse, det har jag hört. Målet är att vinna ligan. Förväntningarna har alltid varit och alltid kommer vara höga här. Det är så Färjestad är. Vi har press på oss, men fansen är en stor del av matcherna. Vi ska försöka göra vårt bästa för att göra dem nöjda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!