HV71:s kapten Johan Davidsson fick kliva av med en lättare hjärnskakning.
HV71:s kapten Johan Davidsson fick kliva av med en lättare hjärnskakning. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX

Fasth, Karlsson, Karlsson, Fasth. Sedan small det till bakom Luleåmålvakten Johan Gustafsson. Det var klapp-klapp som på Sovjets tid när HV ryckte i toppmötet.

(0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1)

Modo-Skellefteå 1-2
(0-0, 1-0, 0-2)

JÖNKÖPING. Ett powerplaymål som fick hockeyfansen att minnas en tid då Ryssland ännu var Sovjetunionen. Det var vad som avgjorde för HV71 hemma i Kinnarps Arena i toppmötet mot Luleå.

Jesper Fasth, som själv startat anfallet, fick avsluta bakom en chanslös Johan Gustafsson. Pucken gick som på ett snöre mellan Fasth, JVM-stjärnan William Karlsson och backen Mattias Karlsson. Målet betydde 3-1 och spiken i kistan i en match där Luleå aldrig riktigt var nära.

Förre Luleåbacken Elias Fälth gav annars HV ledningen efter sex minuter, en ledning som utökades av Jason Krog. Bortalagets Lukas Kilström reducerade lika snabbt som oväntat men sen hade norrbottningarna inte mycket mer att hämta. I den avslutande perioden satte Anton Bengtsson spiken i kistan - 4-1.

I och med segern drog HV71 från Luleå i tabelltoppen. Leder gör dock Skellefteå.

En av de som gladdes åt segern var socialminister Göran Hägglund (KD), känd HV-fantast: