Stor seger för HV71

Spelar final mot Färjestad, igen.

Dagens match i Jönköping, semifinal sex av sju, blev en lyckad tillställning. För HV71. De ledde med 3-2 i mtacher och avgjorde med stor stil i hemmaarenan.

Tedenby försöker åka in med pucken i målet. Blir inget skott av det hela. Holmqvist en klippa i inledningen av första, men får ta lite mer stryk än vanligt för en målvakt. Känslorna på utsidan av kroppen i Kinnarps arena.

Stundtals rörig hockey med mycket vilja från båda lagen. Lite ruffigt, men inget våldsammare i första, bara två utvisningar. Fördel Frölunda, men de större chanserna saknas.

– "Honken" har visat att han är bra i dag, sa Kallio i första pausvilan, och det är bara att hålla med. Gott målvaktsspel från båda hållen i första.

I andra periodens sjätte minut slås det hål på nollan. I en kontring gör HV71 1-0 efter fint passningsspel mellan Mattias Tedenby, Björn Melin och och Andreas Falk som avslutar med ett välplacerat skott nere i Holmqvists vänstra hörn. Matchen och arenan vaknar till liv.

Bud på 2-0, men Holmqvist paradräddar Teemu Laines skott. Holmqvist har mycket att göra i andra, och värre ska det bli. 2-0, Kim Staal, efter vansinnespass från Kamil Piros bakom ryggen, Holmqvist hinner inte med alls. Det luktar final för HV71.

Time out, Frölunda. Publiken buar.

HV71 visar självförtroende och leder matchen med innovativt spel. Frölunda börjar bli desperata, och tappar humöret. Man besöker knappt HV71:s planhalva under andra perioden. Fram till dess att Fredrik Pettersson försöker skjuta ett skott. Pucken studsar på en back, Pettersson får tillbaka den och reducerar till 2-1 genom ett turligt backhandskott. Inte alls förtjänt, och nu är det match igen.

Hafsigt i slutminuterna, båda lagen har fått nerver.

En utvisning två minuter in i tredje och sista perioden ger ett nytänt Frölunda powerplay, som de inte gör något av. Erik Karlsson missar skott ordentligt och har istället av klubban. HV71 spelar ett föredömligt boxplay med mycket puckinnehav. Martin Thörnberg gör 3-1 efter fin snurrfint och fint förarbete, sekunderna efter att HV71 blivit fulltaliga.

Hemmalaget tar för sig, utmanar och vågar. Roligt att se.

Liv avvärjer en rörig situation framför kassen, där Frölunda är nära att reducera. Istället blir det 4-1 genom Andreas Falk, på en lyckopuck som studsar över Honkens benskyd. Dåligt av backar och Holmqvist, som hade en svettig match överlag.

Vågen rullar bland de applåderande åskådarna. Håkan Hellströms "Känn ingen sorg för mig, Göteborg" spelas.

Då reducerar Frölunda. Fredrik Pettersson gör 4-2, med fyra minuter kvar. Minuten senare får de spela powerplay, Johan Holmqvist lämnar kassen, och Frölunda spelar sex mot fyra. Utan resultat. Starkt boxplay av HV71 och Andreas Falk som kontrar på egen hand, nära att göra mål i tom kasse. Det krävs tre Frölundaspelare att stoppa honom och Jonas Johnson åker ut för tripping med 90 sekunder kvar när Falk stupar i målområdet. Där försvann Frölundas sista chans.

Tomi Kallio skottar på täckande HV-spelare. Andreas Falk missar det öppna målet. Och matchen är slut.

Få utvisningar under matchen, men fler mot slutet då Frölundas tålamod började tryta. De var det mindre laget i dag, och Stefan Liv tog hem målvaktsmatchen, Johan Holmqvist är fortfarande några storlekar mindre.

Finalmatch nummer ett av sju möjliga spelas på onsdag. En repris på finalen säsongen 2003/2004, och HV71 har aldrig förlorat en SM-final.