1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Världstennisen - jämnare än någonsin

Resultaten i ATP-turneringen i Indian Wells visade en gång för alla att toppen av tennisvärlden är jämnare än någonsin tidigare.


Tennisen är större och konkurrenskraftigare än den någonsin har varit. Dagens topp 100-spelare kommer från världens alla hörn, har möjligheter till att få den bästa träningen och kan därmed utvecklas optimalt.

Därför är det heller inte underligt att även de allra bästa får se sig besegrade av mindre kända spelare. Just skrällar var något vi fick se i den senaste ATP-turneringen i Indian Wells.

Självaste Roger Federer blev utslagen i åttondelsfinal av 30:e-rankade Marcos Baghdatis. Världsnian Marin Cilic fick lämna turneringen redan i första omgången efter att ha förlorat mot okände Guillermo Garcia-Lopez, och ingen av världens fem bästa spelare gick till final.

Kroaten Ivan Ljubicic, rankad 26:a inför turneringen, tog sensationellt hem titeln efter bland annat ha slagit Novak Djokovic, Rafael Nadal och Andy Roddick.

Hur är stjärnornas form?

Härnäst väntar ATP-turneringen i Miami där världseliten säkerligen lär vara ute efter revansch. Men hur är formen för de tio bästa tennisspelarna i världen? Nyheter24 har specialstuderat stjärnornas 2010.

1. Roger Federer: Tidernas störste tennisspelare inledde året med att förlora mot Nikolay Davydenko i semifinalen i Doha, men när det väl var dags för Australian Open höjde sig Roger Federer rejält - som vanligt.

Lekandes lätt avancerade han till final där han besegrade Andy Murray i tre raka set. I en sport som är så otroligt jämn är det minst sagt anmärkningsvärt att Federer lyckats hålla sig högst upp på rankingen under en extremt lång tid.

Men under de senaste åren har resultaten blivit sämre i de mindre turneringarna. Förra veckan slarvade schweizaren bort tre matchbollar och förlorade sedan mot Bagdhatis. Fast det är svårt att bedöma Federers insats i Indian Wells eftersom han sedan Australian Open haft stora sjukdomsproblem.

En sak är dock säker: Federer kommer att vara taggad till max i Miami.

2. Novak Djokovic: Den talangfulle serben är klar tvåa på världsrankingen, men frågan är hur länge han får behålla den ärofyllda platsen om hans knackiga spel fortsätter. Djokovic förlorade först mot Jo-Wilfried Tsonga i Australian Open och sedan mot Mikhail Youzhny i Rotterdam.

Djokovic fick dock revansch på just Youzhny i ATP-turneringen i Dubai. Den 22-årige serben besegrade Youzhny i finalen och tog därmed hem sin första titel för året. Men i turneringen saknades flertalet stora stjärnor, däribland Roger Federer.

I Indian Wells lyckades Djokovic med nöd och näppe gå till åttondelsfinal, där det blev respass mot Ivan Ljubicic.

3. Andy Murray: Världstrean inledde 2010 på ett superbt sätt genom att gå till final i Australian Open. Där blev det förlust, men insatsen går inte att klaga på.

I Dubai fick han däremot pisk av 39:e-rankade Janko Tipsarevic redan i åttondelsfinalen. Inte heller i Indian Wells imponerade Murray. 22-åringen fick ge sig mot storspelande Robin Söderling.

4. Rafael Nadal: Efter en usel avslutning på 2009 har den temperamentsfyllde spanjoren tagit nya tag. I årets första turnering gick Nadal hela vägen till final i Doha, men förlorade mot Davydenko.

Australien Open blev emellertid något av ett misslyckande för Nadal. I kvartsfinalen mot Murray tvingades spanjoren ge upp på grund av skadebekymmer.

Nadal tog därefter en välbehövlig paus och kom extremt laddad till Indian Wells. Spelet fungerade ypperligt för den tunge baslinjespelaren, men i semifinalen blev Ljubicic för svår. Undertecknad utfärdar trots det ett varningstecken för Nadal, som lär avancera på rankingen under grussäsongen.

5. Juan Martin Del Potro: US Open-mästaren Del Potro har haft en fruktansvärd inledning på 2010. Argentinaren var en av huvudfavoriterna inför Australian Open. Men det blev fiasko för yngligen mot Marin Cilic i den fjärde omgången.

Sedan dess har Del Potro åkt på en tung skada, vilket har gjort att han ännu inte är tillbaka på ATP-tourén. Den hårtslående 21-åringen har dessutom tappat en plats på rankingen.

6. Nikolay Davydenko: En besvikelse med tanke på de förväntningar han byggde upp efter segern i ATP-slutspelet i London i fjol. Det här skulle bli året som ryssen tog steget ur skuggan och på allvar började tampas om de stora titlarna.

Hittils har det gått åt motsatt håll. I kvartsfinalen i Australian Open blev det förlust mot Federer och Davydenko verkar ännu inte ha återhämtat sig. Han har faktiskt inte kommit längre än till semifinal efter debaclet i årets första Grand Slam.

7. Robin Söderling: Starten på 2010 var bedrövlig med förlust i första omgången av Australian Open. Men svensken tog nya tag direkt genom att plocka hem ATP-turneringen i Rotterdam.

Tibrosonens fina spel har fortsatt och han besegrade bland andra Andy Murray i Indian Wells. I semifinalen blev det förlust mot Andy Roddick. En Grand Slam-titel för Söderling är i nuläget inte långt borta.

8. Andy Roddick: Den hårtservande amerikanen fortsätter att hålla yppersta världsklass. Roddick gick hela vägen till final i Indian Wells där det blev knapp förlust mot Ljubicic.

9. Marin Cilic: En jättetalang som startade 2010 på ett briljant sätt. Två titlar och en semifinalplats är Cilics facit på de tre första turneringarna i år, men sedan har det gått utför.

Senast i Indian Wells blev kroaten utslagen av Guillermo Garcia Lopez, 41:a i världen.

10. Jo-Wilfried Tsonga: Utvecklingen för fransmannen har stannat av, men trots det tog han sig till semifinal i årets första Grand Slam, där han dock blev rejält utspelad av Federer.

I hemmaturneringen i Marseille gick Tsonga till semifinal och i Indian Wells fick fransosen nöja sig med en kvartsfinalplats.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!