Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Roger Federer historisk efter segern i Paris

- 13/11/2011, 17:27 -
Roger Federer gick hela vägen i Paris Masters.
1 av 3

Roger Federer gick hela vägen i Paris Masters.

Lionel Cironneau/AP/SCANPIX

Där mötte du din överman, Jo-Wilfred Tsonga.
2 av 3

Där mötte du din överman, Jo-Wilfred Tsonga.

Lionel Cironneau/AP/SCANPIX

Federer var - och är - fullkomligt briljant.
3 av 3

Federer var - och är - fullkomligt briljant.

Remy de la Mauvinere/AP/SCANPIX

85 minuter av briljans - sedan var Roger Federer återigen historisk.

PARIS. Är den gamla Roger Federer tillbaka? det är frågan alla ställer sig efter schweizarens makalösa insats i BNP Paribas, årets sista masters 1000-turnering.

Världsettan Novak Djokovic deltog i turneringen, men hämmades av en axelskada. Rafael Nadal vilade, och Andy Murray fick respass i kvartsfinalen. Nej, årets upplaga av Paris Masters skulle komma att handla om en person, och inte vilken som helst - utan hela tennisvärldens Roger Federer, tillbaka i gammal storform.

Briljerade från början till slut

Federer anses av många vara världens genom tidernas bästa tennisspelare. Man skulle därför kunna tro att han varit i final i samtliga stora turneringar, men faktum är att söndagens final var den första som 30-åringen har nått i Paris Masters.

Och väl där skulle han minsann inte förlora, det fick hemmahoppet Jo-Wilfred Tsonga befara när han manglades ner med siffrorna 6-1, 7-6 (7-3). Federer dominerade matchen från gem ett och efter endast 85 minuters spel var titeln säkrad.

– Jag har väntat länge på det här och jag är väldigt glad att jag äntligen fixade det, säger Federer vid prismottagningen.

Historisk

Bara genom att ta sig till finalen blev Federer historisk. Han är nu ensam om att ha nått final i alla nio Masters 1000-turneringar. Segern innebar dessutom att han blev dubbelt historisk: Endast den forne världsettan Andre Agassi har mäktat med bedriften att vinna både Gran Slam-turneringen Roland Garros, och BNP Paribas.