Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Överlägsen Federer vann slutspelet - historisk igen

- 27/11/2011, 21:18 -
Trots att han sviktade lite i andra setet, kunde han vinna matchen relativt komfortabelt.
1 av 3

Trots att han sviktade lite i andra setet, kunde han vinna matchen relativt komfortabelt.

Sang Tan/AP/SCANPIX

Tsonga gjorde en bra match, men Federer var numret för stort.
2 av 3

Tsonga gjorde en bra match, men Federer var numret för stort.

Sang Tan/AP/SCANPIX

Roger Federer avslutade tennisåret med ännu en titel.
3 av 3

Roger Federer avslutade tennisåret med ännu en titel.

Kirsty Wigglesworth/AP/SCANPIX

Den 30-årige schweizaren avslutade säsongen på topp. Han vann över Jo-Wilfred Tsonga med 6-3, 6-7, 6-3.

LONDON. Han prickade storformen för bara några månader sedan, innan dess upplevde Roger Federer en tuff säsong. Men när tennisåret 2011 nu summeras och spelarna tar en välförtjänt vila, lär den 30-årige schweizaren känna sig ganska nöjd. Inte minst efter att ha vunnit ATP-slutspelet för andra året i rad.

För två veckor sedan möttes de i finalen i BNP Paribas. På söndagen var det dags för världstrean Roger Federer och världssexan Jo-Wilfred Tsonga att göra upp igen. Men någon respris från Paris-finalen fick publiken i London inte bevittna, fransmannen Tsonga bjöd på rejält motstånd.

Kunde inte knyta ihop säcken

Det första setet vann Federer enkelt med 6-3. Det andra blev desto tuffare. Tsonga hade ett 2-4-underläge att hämta upp och servade för att behålla avståndet på ett servgenombrott. Då lade Federer in en extra växel - och spelade till sig två breakbollar till 5-2. Men Tsonga svarade och höll sin serv. Problemen var dock inte slut där.

Efter att ha brutit Federers serv och spelat till sig ett 5-5-läge fann sig fransmannen med breakboll emot sig igen. Och än en gång redde han upp situationen och tog det andra setet till ett tie-break. Ett tie-break han vann med siffrorna 8-6 och matchen gick till ett tredje, avgörande set.

Numret för stort

Det tredje setet var länge en jämn batalj, men när Tsonga tappade koncentrationen vid ställningen 3-3, högg Federer direkt och roffade åt sig ett matchavgörande break. När han sedan skulle serva hem matchen sviktade inte nerverna ett dugg och slutresultatet kunde skrivas till 6-3, 6-7, 6-3.

– Det var en fantastisk match, jag hoppas vi möts igen nästa år, sa Federer som var imponerad av fransmannens spel.

Historisk - igen

Roger Federer har nu vunnit sex av de nio senaste slutspelen. Han är den ende spelaren som lyckats med den bedriften.

Dagens final - som var Federers 100:e någonsin - slutade alltså i vinst vilket innebar att han inte förlorat en match sedan semifinalförlusten i US Open den 10 september.

– Jag kunde inte ha varit lyckligare över att säsongen slutar så här. Jag har njutit av varje minut under den här veckan, sa han i segerintervjun.