Djokovic jublar igen - efter dramatisk finalrysare

- 29/01/2012, 15:48 -
Segersiffrorna skrevs till 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5.
1 av 3

Segersiffrorna skrevs till 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5.

John Donegan/AP/SCANPIX

Rafael Nadals turnering var riktigt bra. Att ens ta sig till final var ett styrkebesked för spanjoren, som inte fått spelet att stämma under de senaste månaderna.
2 av 3

Rafael Nadals turnering var riktigt bra. Att ens ta sig till final var ett styrkebesked för spanjoren, som inte fått spelet att stämma under de senaste månaderna.

Sarah Ivey/AP/SCANPIX

Novak Djokovic vann Australian Open för andra året i rad.
3 av 3

Novak Djokovic vann Australian Open för andra året i rad.

Rick Rycroft/AP/SCANPIX

Novak Djokovic trivs uppenbarligen i Australien. På söndagen säkrade han sin andra raka titel, efter en urstark vändning mot Rafael Nadal.

MELBOURNE. Rafael Nadal hade visserligen 16-13 i inbördes möten inför söndagens final, men världsettan Novak Djokovic hade det mentala övertaget. Han hade nämligen vunnit de senaste sex finalmatcherna mot spanjoren. Den sjunde raka tog serben efter att ha vänt underläge till vinst – och säkrat sin femte Grand Slam-titel i karriären.

Trevande inledning

Djokovic tvingades göra vad som på förhand verkade omöjligt, nämligen vända ett underläge mot Rafael Nadal. Spanjoren hade vunnit det första setet, vilket var hans 135:e 1-0-ledning i en Grand Slam-match. Bara en gång tidigare hade han tappat en sådan ledning, det skedde mot landsmannen David Ferrer år 2007.

Men den serbiske världsettan visade ännu en gång prov på imponerande "fighting-spirit". Efter ett tidigt break i det andra setet kunde han kvittera till 1-1, det tack vare att Nadal slog ett dubbelfel vi ställningen 4-5. Det tände Djokovic, som slutade slå unforced errors och som fick en allt renare bollträff. Efter att ha vunnit det tredje setet med 6-2 såg världsettan då ut att storma mot en trygg 3-1-vinst, men Nadal vägrade ge sig.

Australian Opens längsta match

I det fjärde setet kvitterade Nadal till 2-2 efter ett dramatiskt tie break som svängde fram och tillbaka. Även det femte och avgörande setet förvandlades till en riktig nagelbitare: vid ställningen 5-5 kunde Novak Djokovic utnyttja sin andra breakboll - och sedan serva för match.

Så till slut, efter 353 minuters spel, fick han slå in matchbollen som betydde att han nu har totalt fem Grand Slam-titlar. Detta var hans tredje i Australian Open, de andra två kom förra året i Wibledon och US Open, vilket gjorde detta till hans tredje raka Grand Slam-titel.

Hyllade varandra: "Vi skapade historia"

Efter matchen var Novak Djokvic överlycklig, trött och sympatisk. Han hyllade sin motståndare, som kämpade in i det sista.

– "Rafa", du är en av de bästa spelarna någonsin och en av de mest respekterade på touren. I kväll skapade vi historia men tyvärr kunde det bara bli en vinnare, sa han i segerintervjun.

Och respekten besvarades av Nadal, som hyllade Novak Djokovic tillbaka.

– Han och hans team förtjänar det här, det de gör är fantastiskt, säger Nadal, som var väldigt nöjd med sin turnering.

– Mina två veckor har varit fantastiska och jag kommer aldrig att glömma den här matchen, även om jag förlorade den var den väldigt speciell för mig.