Serena Williams åkte ut i kvarten, dessförinnan hade hon gått ut och sagt att hon inte längre gillar tennis. Konstigt, kan tyckas...
1 av 9
Serena Williams åkte ut i kvarten, dessförinnan hade hon gått ut och sagt att hon inte längre gillar tennis. Konstigt, kan tyckas... - Foto: Sarah Ivey/AP/SCANPIX
Men Rafael Nadals turnering var den klart största överraskningen.
2 av 9
Men Rafael Nadals turnering var den klart största överraskningen. - Foto: Mark Baker/AP/SCANPIX
Novak Djokovic. Bäst. Igen
3 av 9
Novak Djokovic. Bäst. Igen - Foto: Rick Rycroft/AP/SCANPIX
Bernard Tomic, 19, gjorde minsann inte hemmapubliken besviken när han besegrade ...
4 av 9
Bernard Tomic, 19, gjorde minsann inte hemmapubliken besviken när han besegrade ... - Foto: Aaron Favila/AP/SCANPIX
 ... Alexandr Dolgopolov i vad som var turneringens match, ändra fram till finalen.
5 av 9
... Alexandr Dolgopolov i vad som var turneringens match, ändra fram till finalen. - Foto: Andrew Brownbill/AP/SCANPIX
Victoria Azarenka vann sin första Grand Slam och tog över epitetet som världsetta från Caroline Wozniacki. Men snackisen handlade om den "stön-duell" som utspelade sig i finalen mellan henne och ryskan Maria Sjarapova.
6 av 9
Victoria Azarenka vann sin första Grand Slam och tog över epitetet som världsetta från Caroline Wozniacki. Men snackisen handlade om den "stön-duell" som utspelade sig i finalen mellan henne och ryskan Maria Sjarapova. - Foto: Ryan Pierse/AP/SCANPIX
Agnieszka Radwanska gjorde sitt för att spä på debatten.
7 av 9
Agnieszka Radwanska gjorde sitt för att spä på debatten. - Foto: Aaron Favila/AP/SCANPIX
Robert Lindstedet och hans rumänske radarpartner gjorde en fantastiskt turnering, men sortin ur semifinalen var en tragisk historia.
8 av 9
Robert Lindstedet och hans rumänske radarpartner gjorde en fantastiskt turnering, men sortin ur semifinalen var en tragisk historia. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Nyheter 24 plockar fram det bästa, det knasigaste och det mest imponerande under Australian Open 2012.
9 av 9
Nyheter 24 plockar fram det bästa, det knasigaste och det mest imponerande under Australian Open 2012. - Foto: MONTAGE/AP/SCANPIX

LISTA: Så var Australian Open

Finalmatchen går till historieböckerna som en av de bästa någonsin, men det finns fler godbitar att minnas från 2012 års första Grand Slam-turnering.


Bubblare

Naturligtvis fanns det även dem som snubblade på målsnöret och inte tog sig in på listan. Först ut är australiensaren och den förre världsettan: Lleyton Hewitt.

*30-åringens kämpainsats mot Novak Djokovic fick hemmapubliken i extas. Trots att han var totalt utspelad i två set kämpade han på och avslutade matchen med en 3-1-förlust. Det lär ha varit Hewitts sista match i Australian Open.

*Ytterligare en före detta världsetta, nämligen Kim Clijsters, gjorde förmodligen sitt sista framträdande i turneringen. Den nyblivna mamman vill spendera mer tid med sitt barn och lär lägga skorna på hyllan efter säsongen.

* En som också förtjänar att nämnas är cyprioten Marcos Baghdatis. Efter förlusten mot Stanislas Wawrinka slog 26-åringen sönder fyra racketar - på 53 sekunder. Uppfriskande, i en sport som ofta (ibland felaktigt) förknippas med fin-i-kanten-mentalitet.

MELBOURNE. Ja, finalen mellan Novak Djokovic och Rafael Nadal var något utöver det vanliga. Maratonmatchen varade i nästan sex timmar och svängde fram och tillbaka. Men Australian Open anno 2012 bjöd på mycket mer än bara en storslagen finaluppgörelse och Nyheter24 listar därför godbitarna åt dig. Men vi ger oss givetvis först i kast med att dissekera finalen, den som hade allt - och lite till.

Turneringens maraton: Novak Djokovic-Rafael Nadal

Matchen varade alltså i 353 minuter. Det är nästan sex timmar. Sex timmar är en fjärdedel av ett dygn. Det finns mycket att säga om finalen - som var tidernas längsta Australian Open-final - men till att börja med vill Nyheter24 påminna dig om att Novak Djokovics semifinal mot skotten Andy Murray varade i 290 minuter. Djokovic var helt slut efter 60...

Att världsettan hade en sådan ork i kroppen kom som en överraskning för många, att Rafael Nadal hade det - var lika givet som att underlaget var blått. Spanjoren är en krigare utöver det vanliga och att han fick vara med och skapa en av tidernas mest spännande tennismatcher är en sportslig prestation som egentligen helt saknar motstycke. För kom ihåg att Nadals senaste månader har präglats av nederlag och åter nederlag: han har spelat sin absolut sämsta tennis på många år och har sträckt sig så långt som att ändra både speldetaljer och vikten på sitt racket. Ändå stod han där till slut - efter att ha slagit ut en formtoppad Roger Federer - och var bara marginaler från att vinna över Novak Djokovic. Det är förbannat stort.

Frågetecknet: Serena Williams

Hon gjorde comeback inför US Open förra året och stormade fram till finalen där hon, till allas förvåning, torskade mot Samantha Stosur. Men då var tennisvärlden överens: ”Serena Williams is back, and she’s on a mission”, lät det.

Inför Australian Open var tongångarna annorlunda. Inte nog med att hon skadade sig (eller?...) i Brisbane veckan innan, hon passade även på att deklarera att tennis minsann är en alldeles förfärligt tråkig sport att utöva. En aning sent påkommet kanske? Och bara för att röra till det än mer rök amerikanskan av bara farten när hon ställdes mot ryskan Ekaterina Makarova i kvarten. I två raka set, 6-2, 6-3. Dags att plocka in en psykoanalytiker i stallet?

Framtidsmötet: Bernard Tomic-Alexandr Dolgopolov

Det går bara inte att ha en lista utan att nämna matchen i turneringens tredje omgång. 19-årige hemmahoppet – och den framtida topp 10-mannen – Bernard Tomic, slog ut ukrainaren Alexandr Dolgopolov i en femsetare som hade allt: mind-games, teknisk finess, en dåre på läktaren, och slice-dueller i oändlighet.

Vi hoppas givetvis att dessa herrar drabbar samman många gånger framöver i Grand Slam-samanhang.

Snackisen: Damernas skrik

Debatten har pågått i flera år, men under årets första Grand Slam-turneringen blossade den upp rejält. Och konstigt vore väl annars: i finalen möttes de två som skriker mest, och högst - nämligen Maria Sjarapova och Victoria Azarenka.

Något som spädde på debatten ytterligare var polskan Agnieszka Radwanskas uttalande efter förlustmatchen mot just Azarenka. Hon störde sig inte alls på vitryskans skrik (som mäter 91,4 decibel), men Maria Sjarapovas skrik (som mäter 96,9 decibel) var tydligen bland det värsta hennes öron fått utstå.

Nåja, det lär visa sig om skriken någonsin spränger 100-gränsen. Ett ypperligt läge för just ett sådant rekord, öppnade sig efter finalen: då borde egentligen Sjarapova ha vrålat som en ilsken björn – hon spelade nämligen katastrofalt uselt och förlorade helt rättvist matchen med 6-3, 6-0.

Svensken: Robert Lindstedt

Tillsammans med rumänen Horia Tecau bildar ”Robban” ett av världens bästa dubbelpar. Och eftersom allas vår Robin Söderling låg hemma med febertermometern i högsta hugg var det Sundbybergs-kisen som fick bära den svenska fanan i Melbourne. Ingen kan klaga på insatsen, att ta sig till semifinal var fantastiskt, men sättet de åkte ut på var … nej, det finns inga ord för det.

Mot självaste bröderna Bryan – världens överlägset bäste dubbelpar – hade Lindstedt/Tecau krigat sig till ett avgörande tie break i skiljesetet. Vad som följde var ett klassiskt svenskt mentalt breakdown: vid ledning 5-2 och egen serv lyckades paret tappa fem raka poäng och de amerikanska bröderna snodde finalplatsen framför ögonen på en besviken Robert Lindstedt. Men hey, en semifinal är en semifinal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.