Bagerijätten Bröd & Salt riskerar böter efter en kontrol av Miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Bagerijätten Bröd & Salt riskerar böter efter en kontrol av Miljö- och hälsoskyddsnämnden. - Foto: Christine Olsson/TT & Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Bröd & Salts salladsbar underkänd: "Bakterietillväxt"

Bagerijätten Bröd & Salt riskerar böter efter en kontroll utförd av Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Enligt nämnden fanns det en"risk för bakterietillväxt" i serveringen.


Under ett besök av Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm upptäcktes flera brister hos ett av bagerikedjan Bröd & Salts butiker. Bristerna gällde temperaturen i vilka olika matvaror förvarades.

Bageriet saknade rutiner för kylhållning av matvaror något som påverkar matens kvalité. Mätningen gjordes i bageriets salladsbar. 

I ett separat ärende på ett annat bageri under samma kedja gjorde Miljö- och hälsoskyddsnämnden ytterligare upptäcker. Även detta gällde temperaturer. Bageriets ost- och charkprodukter förvarades i temperaturer som inte godkändes av Miljö- och hälsoskyddsnämnden. 

Bagerijätten anställde svart arbetskraft: "Missat att kontrollera"

Bröd & Salt. Foto: Christine Olsson/TT.

"Risk för bakterietillväxt"

Enligt nämnden fanns det "risk för bakterietillväxt" i serveringen. 

Bageriet saknade även rutiner för hur lång tid livsmedlen maximalt fick ligga i salladsbaren.

Därför kan bagerijätten sälja laktosfria bakelser – som innehåller laktos

Böter: 25 000 kronor i månaden

Nämnden yrkar på att Bröd & Salt ska betala ett vite på 25 000 kronor varje månad som rutinerna inte efterföljs. I sin ansökan om vite skriver nämnden följande:

"Nämnden kunde därmed konstatera att flera livsmedel i salladsbaren hade högre temperatur än den som bolaget angett i sin rutin"

Annelie Vest på Bröd & Salt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

"Krånglade"

Enligt Bröd & Salt var anledningen till bristen på rutin att kylhållningen inte fungerade som den skulle

"Vår kylhållning i salladsbaren krånglade och nu har vi bytt ut den" skriver Annelie Vest, PR och marknadschef för Bröd & Salt, i ett mejlsvar till Nyheter24

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Därför kan chefen bjuda på semlor

Folkkärt café i Södra Sverige slår igen – för gott