Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Caisa Rasmussen/TT/Janerik Henriksson/TT

Därför kan bagerijätten sälja laktosfria bakelser – som innehåller laktos

Bake My Day säljer två-pack Schwarzwaldbakelser i flera matvarubutiker. Enligt kartongen ska bakelserna vara laktosfria, men om man läser innehållsförteckningen så står det något annat.


Bake My Day är ett konditoriföretag som bakar bröd och bakverk från grunden i sitt bageri i Huddinge söder om Stockholm.

Alla bakverk görs i bageriet i Huddinge

Allt som bakas i bageriet är bakat utan onödiga tillsatser, på svenskt spannmål, svenskt smör, svensk grädde och ägg från svenska frigående höns, skriver konditoriet på sin egen hemsida.

Bageriet har samarbeten med de flesta stora matvarujättarna och säljer sina bakelser, kakor och bröd i de olika matvarubutikerna.

Den som vill kan även lägga webborder på fika till sitt kontor eller fest och få bakverken redan nästkommande dag.

Folkkärt café i Södra Sverige slår igen – för gott

Bake My Days förpackningar

Nu har flera kunder uppmärksammat att Bake My Day uppger att deras två-pack Schwarzwaldbakelser är laktosfria, trots att de enligt innehållsförteckningen innehåller laktos.

Bakelserna innehåller bland annat laktosfri grädde, men även vasslepulver och kärnmjölkspulver som inte är laktosfritt.

Det står inte heller att man tillsatt laktasenzym, som skulle kunna göra vasslepulvret och och kärnmjölkspulvret ätbart för laktosintolleranta.

Bageri tvingades stänga omgående – efter kackerlacksproblem

Foto: Läsarbild

Då får ett livsmedel inte utges för att vara fritt från laktos

Enligt Livsmedelsverket måste kunder få veta vad ett livsmedel innehåller genom den obligatoriska ingrediensförteckningen. I innehållsförteckningen ska även allergena ingredienser framgå.

Om ett företag väljer att märka ett livsmedel som "fri från" ett visst allergen måste man kunna säkerställa att livsmedlet verkligen är fritt från allergenet, så att det blir säkert för den som inte tål. 

För att ett livsmedel ska kunna märkas med "fri från laktos" rekommenderar Livsmedelsverket gränsvärdet 0,01 gram per 100 gram.

Om ett livsmedel inte lever upp till kraven för att vara ”fri från” ett allergen får varan inte säljas med den märkningen, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Populärt café i sydöstra Sverige slår igen för gott – efter stor förlust

Bake My Days produktchef: "Innehåller laktos"

När Nyheter24 kommer i kontakt med Bake My Days produktchef Daniel Granholm uppger han att bageriets schwarzwaldbakelser innehåller laktos, men en väldigt låg mängd.

– Våra schwarzwaldbakelser innehåller laktos. Dock är mängden så låg att det enligt Livsmedelsverket kan märkas som laktosfritt. Den gränsen är 0,01 gram. Vår bakelse innehåller totalt 0,003 gram. Så därför märks den laktosfritt, säger Daniel Granholm och fortsätter:

– Kanske ska vi vara tydligare på förpackningen med detta framöver. Jag kommer att kolla på detta om det kanske kan gå att ha nån form av förklaring i ingrediensförteckningen på detta.

Sveriges bästa café slår igen för gott – efter förluståret: "Nya äventyr"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!