Arkivbilder.
Arkivbilder. - Foto: Jonas Ekströmer/TTJens Meyer/TT

Bagerijätten anställde svart arbetskraft: "Missat att kontrollera"

Bake My Day har använt sig av svart arbetskraft i bageriet. I en dom, som Nyheter24 tagit del av, framgår det att bageriets produktchef dömts för brott mot utlänningslagen i slutet av februari 2024. Företaget tvingas nu betala böter till staten.


Bake My Day är ett stort bageri som bakar både bröd, bakelser och bullar utan onödiga tillsatser, på svenskt spannmål, svenskt smör, svensk grädde och ägg från svenska frigående höns, skriver bageriet på sin egen hemsida.

Sveriges bästa café slår igen för gott – efter förluståret: "Nya äventyr"

Bake My Days bageri ligger i Huddinge söder om Stockholm

Bakverken levereras ut till matvarubutiker, där kunder får möjlighet att köpa dagsfärska bakverk gjorda i Huddinge söder om Stockholm.

De som vill kan även lägga beställningar på fika till konferensen eller festen och få det levererat redan nästkommande dag.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Bake My Days två-pack laktosfria Schwarzwaldbakelser, som innehåller laktos. Kartongens märkning och den motsägande innehållsförteckningen hade fått flera kunder att reagera.

Därför kan bagerijätten sälja laktosfria bakelser – som innehåller laktos

Anställde svart arbetskraft

I dagarna stod det klart att produktchefen för det Bake My Day blivit dömd för brott mot utlänningslagen.

I domen från Södertörns tingsrätt, som Nyheter24 tagit del av, står det att produktchefen Daniel Granholm dömdes för brott mot utlänningslagen i slutet av februari 2024.

Han ska ha anställt personal till Bake My Day som saknat föreskrivet arbetstillstånd och inte haft rätt att vistas i Sverige.

Döms för brott mot utlänningslagen

Daniel Granholm dömdes till 30 dagsböter om 730 kronor, alltså totalt 21 900 kronor och Bake My Day AB tvingas betala 96 600 kronor till staten som en särskild avgift enligt 20 kap. 12 § utlänningslagen (2005:716).

I ett förhör med polisen uppger Daniel Granholm bland annat att han slarvat vid anställningen och inte kontrollerat om personalen haft rätt att inneha en anställning. Bake My Day AB har inte gett in något svar till tingsrätten om situationen.

Arkivbild. Foto: Jens Meyer/TT

Så får du gratis tårta från Ica när du fyller år – knepet många missar

Anses ha varit oaktsamt

I domen skriver Södertörns tingsrätt att det är klarlagt att Daniel Granholm inte vidtagit de kontroller som krävs av en aktsam arbetsgivare innan anställningsavtalet ingicks, vilket gör att han döms för ett oaktsamt brott mot utlänningslagen.

I en kommentar till Nyheter24 säger Daniel Granholm att lönekontoret helt enkelt missat att kontrollera den anställdes status.

– Brottet gäller att vi haft en person anställd där lönekontoret missat att kontrollera hans status. Vi har cirka 180 anställda. Som produktionschef så skriver jag på anställningskontrakt, vilket resulterade i domen.

Folkkärt café i Södra Sverige slår igen – för gott

Bake My Day skärper sina anställningskontroller

Framöver kommer Bake My Day ha fler noggrannare kontroller för att samma misstag inte ska upprepas.

– Vi har en gedigen kontroll vid varje anställning, men såklart så resulterar detta i ännu fler kontrollstationer, säger Daniel Granholm till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!