Efter den senaste tidens varningar från företag, myndigheter och banker delar nu Swish en lista på fem punkter som du bör följa för att undvika att utsättas för bedrägeri.
Efter den senaste tidens varningar från företag, myndigheter och banker delar nu Swish en lista på fem punkter som du bör följa för att undvika att utsättas för bedrägeri. - Foto: Oscar Olsson/TT & isabell Höjman/TT

Swishs uppmaning – så ska du skydda dig

Den senaste tiden har företag, myndigheter och banker varnat kunder och användare för risken att utsättas för bedrägerier. Nu har Swish delat en lista på fem punkter som ska hjälpa dig att undvika bedragare.


SÅ SWISHAR SVENSKARNA

Swish lanserades i Sverige 2011. 

I dag har betalappen 8 400 000 användare.

I februari 2024 swishade svenskarna 77 769 179 gånger, för en total summa om 39 873 738 634 kronor.  

Det finns 325 00 företag i Sverige som tar betalt med Swish.

20 procent av svenskarna i ålder 16 till 54 år föredrar att betala med Swish. 

Det går även att swisha till nummer i åtta andra länder:  Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Belgien, Schweiz och Portugal.

Källa: Swish

Risken att råka ut för ett bedrägeriförsök har den senaste tiden ökat rejält. Antalet anmälda bedrägeribrott ökade nämligen 22 procent under 2023 jämfört med året innan.

Att fler bedrägerier begås har också fått flera företag, banker och myndigheter att agera. Många är det som gått ut med varningar till kunder och privatpersoner där man uppmanas att vidta försiktighetsåtgärder för att inte riskera att drabbas. 

Nyheter24 har i flera artiklar skrivit om företag och myndigheters varningar för bedrägerier:

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

Tog emot Swish på Onlyfans – måste betala tillbaka 400 000

Swish varnar i appen

En av de varningar som gått ut till privatpersoner som använder Swish-appen i Sverige är den informationsruta som numera finns i din app.

”Swisha inte på någon annans uppmaning”, står det.

Här kan du läsa mer om varningen från Swish

Informationsrutan dyker upp högst upp i Swish-appen. Foto: Skärmavbild Swish

Swish: Så skyddar du dig mot bedrägerier

Nu har Swish tagit ytterligare ett kliv för att varna dig och andra från att utsättas för bedrägerier. 

På sin hemsida har de publicerat en lista om fem punkter som du bör följa så att du känner igen varningssignaler och skyddar dig själv.

1. Lita inte på länkar. Bedragare använder ofta länkar som de skickar ut. Om du får ett sms med en länk från någon som påstår sig representera Swish ska du aldrig klicka på länken eller svara på meddelandet. Swish sms:ar aldrig användare. Du kan skicka vidare ett misstänkt bluff-sms till nummer 7226, som upprättats av Sveriges telefonoperatörer för att få bättre koll på sms-bedrägerier.

2. Avsluta samtal om du får ett samtal som du upplever som stressigt eller konstigt ska du alltid lägga på luren och avsluta samtalet. Swish ringer aldrig upp användare.

3. Logga inte in med BankID eller säkerhetsdosa på annans uppmaning.

4. Kontakta din bank och polisanmäl. Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri ska du alltid kontakta banken och polisanmäla händelsen.

5. På hemsidan svarlurad.se finns information om hur du skyddar dig och hur du kan hjälpa andra. Hemsidan är upprättad av Sveriges banker mot bedrägerier. 

Varning: Fräcka inkasso-bedragarnas våg av bluff-sms: "Nedringda"

/
/