Polisen varnar för bedragare som utger sig för att vara Blocket.
Polisen varnar för bedragare som utger sig för att vara Blocket. - Foto: Emilie Holtet/NTB/TT och Oscar Olsson/TT

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Polisen varnar nu för en ny bedrägerimetod, vilken drabbat kunder som lagt ut föremål till försäljning på Blocket.
– Om man får den här typen av sms är vi jättetacksamma om man hör av sig till oss, säger företagets kundsäkerhetschef Jessica Cervin till Nyheter24.


På senare tid har både företag och myndigheter – däribland Postkodlotteriet, Försäkringskassan och Skatteverket – slagit larm efter att bedragare, via sms, telefonsamtal och mejl, försökt lura till sig bankuppgifter. 

I samtliga fall har bedragarna utgett sig för att komma från företaget eller myndigheten i fråga. 

Har du fått detta sms? Nu varnar Skatteverket för bluffen

Foto: Daniella backlund/SvD/TT

Postkodlotteriets nya skarpa varning: "Samvetslösa personer"

Bedragare utger sig för att vara Blocket i sms

Nu varnar polisen i Kronobergs län, som på sistone sett en ökning anmälningar, för en ny form av bedrägerier, vilka riktar sig mot personer som säljer föremål via bland annat Blocket.

– De som har en vara ute till försäljning får ett sms som ser ut att komma från Blocket och i det sms:et finns det en länk. Man skriver att "din vara är såld, följ den här länken för att få ut din betalning", har Robert Loeffel, polisens presstalesperson, berättat för P4 Kronoberg.

När man väl klickat sig in via länken ombeds man fylla i sin bankkortsuppgifter och identifiera sig med bank-id. I samband med detta genomför bedragarna ett köp, som sms-mottagaren då omedvetet betalar för. 

Bedragarna utger sig för att vara Blocket. Foto: Oscar Olsson/TT

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Blocket varnar för att klicka på länkar utanför plattformen

När Nyheter24 frågar Blocket om de känner till att bedrägeriförsök genomförts i deras namn svarar kundsäkerhetschefen Jessica Cervin att man sett en nedgång på sistone, men att man känner till metoden, vilken kallas för "phishing", och att man fortsatt har en nollvision när det gäller bedrägerier. 

– För att skydda sig mot detta uppmanar vi alltid våra användare att aldrig någonsin klicka på länkar man får skickade till sig. För att ytterligare öka säkerheten kommer det upp en varningsruta i Blockets meddelandefunktion när man klickar på en länk eller telefonnummer som är på väg att ta en utanför Blocket. Denna funktion finns för att understryka vikten av att inte klicka på länkar som tar en utanför vår plattform.

Jessica Cervin. Foto: Pressbild/Blocket

Rädd för bedrägerier? Så tar du bort dina uppgifter från nätet

Blocket uppmanar drabbade att höra av sig

Enligt Jessica Cervin ska man, om någon vill kommunicera utanför Blockets plattform, se det som ett varningstecken. Till de Blocket-användare som fått denna typ av sms, som man misstänker har utformats av bedragare, säger Jessica Cervin: 

– Först och främst vill vi beklaga till alla som utsatts för den här typen av bedrägeriförsök. Det är någonting som vi på Blocket arbetar oerhört hårt med att stävja. Att skicka falska länkar i syfte att komma över känsliga uppgifter är en välkänd metod bland bedragare, och för öka kunskapen och förhindra detta jobbar vi mycket med att informera våra användare om att de aldrig någonsin ska klicka på länkar som de får skickade till sig och att alltid använda Blockets chatt och inte använda sms, Whatsapp eller andra sätt att kommunicera.

– Våra användare är också en oerhört viktig del i vårt kundsäkerhetsarbete så om man får den här typen av sms är vi jättetacksamma om man hör av sig till oss på blocket.se/kontakta-oss.

Storbanken varnar kunderna: "Tar kontroll över dina konton"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!