Här är bedragarnas favoritoffer.
Här är bedragarnas favoritoffer. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

Bedrägerier har i dag blivit både vanligare och skickligare. Men vilka är det egentligen som drabbas mest? Nya siffror visar nämligen att bilden av pensionärer som det vanligaste offret inte stämmer.


Så skyddar du dig mot bedrägerier:

  • Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms som kommer från en okänd avsändare. 
  • Starta aldrig bankid om någon ringer och ber om det.
  • Om någon försöker stressa dig till att göra något ska du tänka efter en extra gång och kontrollera uppgiften noga.
  • Om ett erbjudande om en lönsam investering handlar om exempelvis kryptovaluta, bör du vara väl insatt i hur det fungerar innan du gör en investering. I jämförelse kan man tänka att man inte investerar i ett företag utan att förstå vilken verksamhet företaget bedriver. 

Källa: Polisen

Bedrägerier har under de senaste åren blivit allt mer vanligt. Enligt Polisen ökade anmälningarna av bedrägeribrott med 21,9% under 2023. Många tror att det vanligaste bedrägerioffret är en pensionär, men det stämmer inte, rapporterar Göteborgs-Posten. Bedragarnas favoritoffer är nämligen en man i 50-års åldern. 

Bluff-mejl får myndigheten att larma: "Låt dig inte luras"

"Det typiska brottsoffret"

Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum, menar att det typiska brottsoffret är en 50-årig man. Männen löper störst risk både när det gäller kortbedrägeri, men också investeringsbedrägeri. 

– Det kan förklaras med att de har pengar sparade som de vill förvalta. Sen drabbas yngre och äldre också, men inte i samma utsträckning, säger Mauritzson till GP

Det tror även Fredrik Mellqvist, generalsekreterare på Brottsofferjouren. Han menar att bedragarna dras till personer som har pengar.  

– Bedragarna går dit pengarna finns, funderar på vilka grupper som finns och hur de kommer åt dem. De är skickliga och chansar inte, säger han till GP.  

Fått ett udda samtal? Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

"Inte mest utsatta men värst utsatta"

Även om pensionärer inte är den allra mest utsatta gruppen, så behöver äldre personer ofta mer stöd för bedrägerier. 

– De äldre kanske inte blir mest utsatta, men de blir värst utsatta. Konsekvenserna blir många gånger större och det är svårare att få tillbaka sina pengar eftersom de ofta manipuleras till att själva göra en transaktion, säger Anna Horgby, utredare på Brå till GP

Pensionärer blir inte utsatta för flest bedrägerier, men de behöver mest stöd. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!