- Foto: Janerik Henriksson/TT & Chris Anderson/TT

Matvarorna som har rasat i pris: "Bör man passa på"

Trots ökade priser på matvaror går det ändå att göra riktiga fynd i matbutiken. Ulf Mazur berättar för Nyheter24 om vilka produkter som är absolut billigast just nu.


Den senaste tiden har matpriserna stuckit iväg ordentligt. Men det finns ändå sätt att lyckas göra riktiga fynd i mataffären.

Nyheter24 har pratat med Ulf Mazur, vd och grundare för Matpriskollen som berättar hur man ska tänka för att handla mat så billigt som möjligt och vilka produkter som just nu är som billigast.

Priset ändras snabbt

Det kan ibland vara svårt att förutspå hur priset på en produkt kommer att se ut över tid. Förutom att man inte vet hur skördarna kommer att bli påverkas priset även av andra faktorer som krig som pågår i världen och dyrare transporter. Några produkter som är väldigt priskänsliga är frukt och grönsaker.

 – Mycket grönsaker är importerade ifrån länder runt Medelhavet och beroende på hur bra skörden blir så påverkar det givetvis hur mycket som finns tillgängligt för försäljning och därmed priserna, säger Ulf Mazur.

Priset på frukt och grönsaker är väldigt beroende av vilken säsong på året det är. Mazur berättar att priserna på importerade frukter och grönsaker generellt minskar från februari ända fram till sommaren innan de börjar stiga igen.

– I år har man till exempel haft en fantastiskt bra skörd av till exempel tomater avokado och paprika runt Medelhavet vilket pressar ner priserna i Sverige.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Det är billigast att handla just nu

Men vad är billigast att handla just nu? Mazur berättar att detta är produkterna som har rasat i pris: 

  • Tomater
  • Avokade
  • Paprika
  • Gurka

– Just nu bör man passa på att köpa gurka innan den återkommer bli dyrare i juni. Och kvisttomater som kommer fortsätta falla i pris pris fram till mitten på sommaren augusti för att därefter återigen öka i pris fram till mitten på vintern då nästa stora skörd börjar.

MISSA INTE: 

Rädda din matbudget med 6 vassa knep: "En riktig pengafälla"

Willys utklassar konkurrenterna – så stor är lågpriskedjans omsättning

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet: "Gör underverk"

Populära varan kan försvinna: "Det värsta skulle hända"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!