Här är tipset som "gör underverk för din matbudget", direkt från pengacoachen Mathilda Vernersson
Här är tipset som "gör underverk för din matbudget", direkt från pengacoachen Mathilda Vernersson - Foto: Claudio Bresciani/TT/Övertillannat

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet: "Gör underverk"

Trött på de skenande matpriserna i butikerna? Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson har ett välfungerande tips som kan hjälpa en familj på fyra personer att spara flera tusen kronor i matkostnad – varje månad.


Mycket har blivit dyrare i den rådande inflationen, och inte minst maten. 

Siffror från Konsumentverket visar att maten har gått upp 20 procent under 2022, vilket sätter oerhörd press på många familjers privatekonomiska situation.

Lyxfällan-Magnus: Här är deltagaren som gjort mig argast

Smarta knepet - så får du ner matkostnaderna

Är du på jakt efter knep som hjälper dig att hålla nere matkostnaderna? Pengacoachen Mathilda Vernersson, känd från kontot och bloggen Övertillannat, har ett välbeprövat tips som kan hjälpa en barnfamilj att spara tusentals kronor i månaden.

Rådet är att sluta veckohandla på söndagar, vilket många gör, och istället handla på torsdagar – inför helgens alla aktiviteter.

– Att handla på torsdagar gör underverk för din matbudget. Du handlar nära helgen vilket oftast innebär att du vet helgens schema. Ska ni ha gäster, vilka aktiviteter har barnen, behöver vi ha med matsäck, och så vidare. Du får nu också med helgens godsaker och favoritmåltider i din veckohandling vilket är väldigt härligt. 

8 lagliga saker du kan göra om du behöver pengar snabbt

Pengacoachen Mathilda Vernersson: "Det blir väldigt mycket dyrare..."

Mathilda Vernersson menar att man med relativt enkla medel kan lösa vardagsmiddagarna mellan måndag till onsdag veckan därpå, även om kylen inte är nyligen påfylld. 

Antingen genom enklare rätter av det som finns hemma, eller med hjälp utav rester från helgen.

– Veckohandlar du istället på en söndag eller måndag är du garanterat i affären igen på torsdag eller fredag för att kompletteringshandla inför helgen. Jag garanterar dig att det blir väldigt mycket dyrare, för då befinner du dig i affären en dag som man dessutom vill unna sig inför helgen utan att riktigt ha planerat den.

Så mycket pengar kan du spara

Hur mycket pengar uppskattar du att man kan spara genom att se över vilken veckodag man handlar?

– För en familj på två vuxna och två barn, cirka 300-400 kronor per vecka. Jag brukar säga att har man inte tidigare följt alla mina mattips kring hur man pressar sin matbudget maximalt och sen börjar, ja, då kan en familj spara minst runt 2 000 kronor bara i matkategorin.

Vill du ha fler tips som håller ner matkostnaden? Här är Mathilda Vernerssons 18 bästa råd.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.