Populära matvaran skulle försvinna direkt om Sverige drabbades av en kris.
Populära matvaran skulle försvinna direkt om Sverige drabbades av en kris. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT Johan Nilsson/TT

Populära varan kan försvinna: "Det värsta skulle hända"

Skulle Sveriges livsmedelsimport stoppas hade många produkter försvunnit från butikerna, men hur oroliga behöver vi egentligen vara? För att klara oss behöver vi självförsörjning, menar äggproducenten Per Petersson.


Att Sverige en dag skulle kunna drabbas av krig är för många en läskig tanke, men Per Petersson, äggproducent på Öland, menar att det är något som svenskarna måste tänka på. I nuläget finns det nämligen inte någon ordentlig plan för vad svenskarna skulle äta i en krissituation. 

Här är maten du ska ha hemma vid kris eller krig

Det ska du ha hemma vid kris

Skulle man behöva förbereda sig för en tid utan vanlig livsmedelsförsäljning finns det information från Livsmedelsverket att följa. I ett sådant läge vill man ha mat som både ger energi, och kan tillagas snabbt eller ätas direkt. Dessutom är det bra om maten kan förvaras i rumstemperatur. 

En matvara som är både protein- och energirik, och dessutom kan förvaras utanför kylskåpet, är ägg. Trots detta skulle det se tomt ut i svenskarnas äggkartonger om krisen drabbar Sverige. 

Ägg är nämligen ett av de livsmedel som skulle försvinna från hyllorna om landet drabbas av en kris, enligt äggproducenten Per Petersson.

Äggen skulle ta slut redan efter några dagar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så lite får du äta om kriget eller krisen kommer: ”Brist"

Äggproducenten: "Skulle inte ha mat i mer än några dagar"

Till P4 Kalmar berättar Per Petersson att Sverige inte har något beredskapslager, utan att man skulle behöva slåss om den mat som redan finns på matbutikernas hyllor:

– Skulle vi hamna i en sådan krissituation som Ukraina gjorde för några år sedan, skulle vi inte ha mat i mer än några dagar, säger han. 

Under de senaste åren har Per Petersson känt av ett större intresse hos svenskarna att investera i ett beredskapslager, eftersom många uppfattar omvärlden som turbulent.

Enligt honom är det första steget att förbereda ett matlager, vilket tar lång tid att bygga upp – och Sverige har inte ens börjat. 

 – Låt säga att det värsta skulle hända, och vi inte har en industri som kan hantera det här. Då skulle det vara en tioårig startsträcka, säger Per Petersson till P4 Kalmar.

Så mycket kontanter ska du ha hemma

Experten: Det bör man ha hemma vid krig – som många glömmer

Så ser du till att dina husdjur håller värmen vid strömavbrott

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!