Academedia Roger Akelius
Eleverna på academedias många olika skolor i landet slapp den nya ägaren - Foto: Jessica Gow och Johan Nilsson/TT

"Vinsten viktigare än barnen": Förvånad Akelius petad

Det blev inget miljardköp. Roger Akelius skulle bli storägare i skolkoncernen Academedia, och hade planer på att sätta barnen framför vinsten. Men det blev ingen försäljning.
– Jag blev lite förvånad att just vinstintresset var så stort. Jag har jobbat med väldigt många företag under hela mitt liv, säger Roger Akelius.


Miljardären Roger Akelius är en av Sveriges rikaste efter ett liv som fastighetsägare och finansman. Iallafall om man räknar med de miljarder han stoppat in i stiftelser för välgörenhet.

Det var via en sådan stiftelse, Akelius Foundation som han i veckan köpte han in sig i en annan bransch: 24,1 procent av skolkoncernen Academedia skulle bli hans efter att ha köpt ut nuvarande storägare Mellby Gård.

MISSA INTE: Maffig miljardsumma: Bianca Ingrossos skönhetsjätte säljs igen

Återinvestera vinsten? Nej, tack

Hans första kommentar efter att affären blev offentlig handlade om att bolaget skulle sluta dela ut vinstpengarna till aktieägarna. Istället skulle bolagets överskott återinvesteras i barnen. Men det föll inte i god jord.

Ramaskri bland aktieägarna följde och bland annat Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson kallade vinststoppet för en "stöld från övriga ägare".

Akelius intåg i Academedia "en bomb i friskole-Sverige"

Stoppade försäljningen

Mellby Gård drog tillbaka försäljningen efter att Academedias aktie föll som en sten.

I helgen kunde Nyheter24 rapportera att köpet ställdes in, och Roger Akelius påstod sig vara lättad i bland annat Sveriges Radio och Dagens Industri.

Men Affärsvärldens intervju på måndagen antyder att han inte alls var särskilt nöjd med det snöpliga slutet.

Vinst viktigare än barnen

– Jag fann mig här väldigt snart i att aktieägare var viktigare än barn. Jag blev lite förvånad – inte sur eller besviken – men förvånad att just vinstintresset var så stort. För jag har jobbat med väldigt många företag under hela mitt liv och får väl säga att jag vet ungefär hur företag ska drivas, säger han till tidningen.

På måndagen steg aktiekursen för Academedia med 4 procent efter beskedet. Då hade aktiekursen fallit 1 procent efter beskedet att vinsterna skulle stoppas.

Academedias aktie stiger efter stoppad affär

Hjälpa även i Sverige

Köpet skulle ske via Akelius stiftelse som är registrerad på Cypern och som skänker pengar till Unicefs utbildningssatsningar internationellt. 

Unicef är FN:s utbildningsorgan.

– Men sen fick jag nostalgiska känslor om att Akelius Foundation även kan hjälpa svenska barn, säger Roger Akelius om skälet till att han ville köpa in sig i Academedia.

Läs mer om Akelius, Academedia och ekonomi:

Akelius intåg i Academedia "en bomb i friskole-Sverige"

Academedias aktie stiger efter stoppad affär

Akelius efter stoppat köp: Ambitioner kvarstår

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00