Mångmiljardären Roger Akelius köp av Academedia har stoppats
Mångmiljardären Roger Akelius köp av Academedia har stoppats - Foto: Jessica Gow/TT

Akelius efter stoppat köp: Ambitioner kvarstår

Mångmiljardären Roger Akelius köp av skolkoncernen Academedia har stoppats – säljaren Mellby Gård har ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären, skriver Dagens industri. Akelius skriver i ett mejl till TT att hans "ambitioner att utveckla pedagogik står kvar".


Fakta: Academedia

Academedia är norra Europas största utbildningsföretag och har verksamheter i Sverige, Norge, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Polen.

Totalt driver Academedia mer än 700 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Närmare 200 000 elever går i de olika skolorna och företaget har omkring 18 800 anställda.

Källa: Academedia

— Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till tidningen.

Roger Akelius säger i en skriftlig kommentar till TT att Rune Andersson (Mellby Gårds grundare, red anm) och Johan Andersson ringde honom och föreslog att affären ska återgå.

"Rune och Johan är mina vänner så svaret var enkelt. Mina ambitioner att utveckla pedagogik står kvar. Men de presenterar jag senare i ett helt annat sammanhang", skriver Akelius.

Johan Andersson, vd för Mellby Gård som har stoppat affären. Arkivbild.

Värd 1,7 miljarder

I uttalandet riktar han även en känga till dem som kritiserat hans förslag att stoppa aktieutdelningen i Academedia, och tar några exempel:

"Några skrev: Skolan och dess miljö är redan utmärkt. Utdelning på aktier från skattefinansierade skolor är viktigare än barnens och lärarnas utveckling".

Akelius Foundation skulle ursprungligen ha förvärvat hela Mellby Gårds innehav i Academedia till ett värde av nästan 1,7 miljarder kronor, men i och med att avtalet inte fullföljs är Mellby Gård fortsatt största ägare med 24,4 procent av aktierna i Academedia.

Kritik från investerare

Roger Akelius uppgav i samband med att affären blev känd tidigare i veckan att han ville förändra skolan i grunden. Förslaget att stoppa utdelningen har lett till kritik från investerare och kursras för Academedias aktie.

Akelius föreslog även att Academedia skulle få tillåtelse att ta betalt av föräldrar för att deras barn skulle gå i dess skolor – för att så småningom kunna tjäna pengar. Förslaget har avfärdats av såväl Friskolornas riksförbund, som Socialdemokraterna och skolminister Lotta Edholm (L).

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

1 timme sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

1 timme sedan
Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

1 timme sedan
I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Fyra skadade i busskrock – "helt stopp" i trafiken

1 timme sedan
"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.