Djurgårdens och AIK:s hockeysektion tvingas betala räkningar för ordningsvakter vid matcher.
1 av 3
Djurgårdens och AIK:s hockeysektion tvingas betala räkningar för ordningsvakter vid matcher. - Foto: Bildbyrån / Björn Tilly
Rabatten som lagen hade tidigare kommer inte att återinföras.
2 av 3
Rabatten som lagen hade tidigare kommer inte att återinföras. - Foto: LENNART MÅNSSON
Det kan komma att bli en dyr affär för de både drottsaktiebolagen.
3 av 3
Det kan komma att bli en dyr affär för de både drottsaktiebolagen. - Foto: Bildbyrån / Niklas Larsson

Beslutat: Dif och AIK tvingas betala polisnotor

Djurgården- och AIK-hockey tvingas betala polisnotor för ordningsvakter i samband med matcher. På Djurgården hockey ska man sätta sig ner de ska gå vidare i ärendet.


Fotbollsklubbarna väntar på beslut

AIK:s och Dif:s fotbollssektioner väntar fortfarande på beslut i frågan från förvaltningsrätten. AIK fotbolls VD Thomas Edselius menar dock att dagens besked är ett steg i fel riktigt för klubbarna.

– Det är inte positivt, så klart. Jag vet inte vad skillnaden skulle vara mellan ishockey och fotboll. Det är ju jobbigt att ha ovissheten över sig. Och det är jättetråkigt att se 20 poliser som sitter och käkar på Max hamburgerrestauranger, säger Edselius till Aftonbladet.

STOCKHOLM. På onsdagen stod det klart att Kammarrätten avslår AIK hockeys och Djurgården hockeys överklagan om polisens rätt att skicka räkningar för ordningsvakter i samband med match. Kammarrätten följer därmed förvaltningsrättens linje i frågan.

– Tråkigt, men inte överraskande, säger Djurgårdens VD Kaarel Lehiste till Nyheter24.

Hur kommer ni att ta detta vidare?

– Vi ska sätta oss ner med våra jurister för att se till nästa steg, säger han.

"Inte hunnit smälta det"

Polisen har rätt att skicka räkningar till klubbarna då de är idrottsaktiebolag, och därmed arrangeras matcherna vinstdrivande syfte. På AIK hockey är man chockad över kammarrättens beslut.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta det. Men det känns inte alls bra. Vi hade räknat med att man skulle ha en annan syn hos kammarrätten, säger Peter Birath, VD på AIK hockey, till Aftonbladet.

Kan blir mycket kostsamt

I längden kan beslutet bli mycket kostsamt för föreningarna, Djurgården vill inte gå in på exakta summor men Peter Birath är orolig att det kan röra sig om miljonbelopp.

– För oss är det någon miljon nu. Men det tickar på för varje match och det är ett problem att vi inte heller vet hur stor den exakta kostanden blir eftersom polisen avgör själv hur många de ska dyka upp med och inte, säger Peter Birath tll Aftonbladet.

Precis som väntat skapade beslutet starka känslor bland hockeyfansen som rasar.

I domen fastställs även att ett återinförande av den 75-procentiga rabatten som fanns tidigare inte kommer att bli aktuell igen.

Ordningsvakternas närvaro på matcherna är nödvändiga, nu är frågan vad beslutet kommer att innebära för föreningarna i det långa loppet?

AIK
/
Dif
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.