Oskar Öholm, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna
Oskar Öholm, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Moderaterna: "I dag kräver vi besked om bostäderna, Löfven"

"På vilket sätt ska byggandet kunna öka när Stefan Löfvens tilltänkta regeringspartners tävlar om vem som kan vara mest emot fortsatta reformer?", skriver Oskar Öholm, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag blåser det upp till strid om bostadspolitiken i riksdagen. I högtidstalen säger sig alla vara överens om att vi ska bygga mer, bygga snabbare och göra regelverket enklare. Men i verkligheten är ökat byggande en tydlig valfråga där oppositionen nu ser ut att bara bli överens om en enda sak: att stoppa reformer. När Stefan Löfven och hans socialdemokrater i dag går samman med sina tilltänkta regeringspartner och Sverigedemokraterna och trycker på nej-knappen är det dags att ge besked. Vi vill i dagens debatt ha svar på tre frågor som är centrala om byggandet av nya bostäder ska kunna öka. 

Dagens beslut handlar om att korta tiden från idé till färdigt hus genom tydliga förenklingar i planprocessen. Det handlar om saker som att en detaljplan inte ska krävas i lika många fall som i dag, att byggnadsnämnden ska kunna fatta fler beslut om nya bostäder utan att gå via kommunfullmäktige och att vi ska ha nationella byggregler i stället för olika besked i varje kommun. Alltihop i syfte att förenkla processen och snabba på besluten. 

Det är inte bara Alliansen som vill öka byggandet i Sverige. Även internationella bedömare som EU-kommissionen och IMF har pekat ut reformer på bostadsområdet som högt prioriterade för Sverige de kommande åren. Och även oppositionen säger sig hålla med – åtminstone i ord. 

I handling agerar de annorlunda. Bara sedan årsskiftet har riksdagen fattat beslut om fem stora propositioner som alla syftar till att skapa fler bostäder. Det har handlat om allt från samordnade bullerregler till ett förenklat regelverk för student- och ungdomsbostäder. I varje fråga har oppositionspartierna haft hela olika motförslag och de gånger de faktiskt kommit överens har det bara handlat om att säga nej. 

För det första. Stefan Löfven har vid flera tillfällen sagt att han vill bidra till ett enklare regelverk för byggandet och bland annat pekat ut enklare detaljplanering som en av vägarna framåt. Men på vilket ska processen kunna gå snabbare när man säger nej till de största bostadsreformerna på flera år? 

För det andra. De förändringar vi fattar beslut om i dag innebär att kommunerna i sin bostadsplanering får mer muskler och kan jobba snabbare. Det är bland annat därför som stora S-ledda kommuner välkomnat flera av regeringens lagförslag. Bara förslaget om att kunna klubba fler bostadsprojekt direkt i byggnadsnämnden kan kapa tre-fyra månader på ett bostadsprojekt. Detta har fått stöd från bland annat socialdemokrater i Göteborg och Malmö. Varför litar inte Stefan Löfven på sina kommunala företrädare?

För det tredje. I dag ökar byggandet kraftigt, men många reformer återstår. Även nästa mandatperiod måste präglas av stora reformer på bostadsområdet och Alliansen står rustad. Bland de rödgröna partierna är dock splittringen stor och det gäller centrala områden som överklagandeprocesser, byggregler och synen på infrastruktur och utveckling. 

På vilket sätt ska byggandet kunna öka när Stefan Löfvens tilltänkta regeringspartners tävlar om vem som kan vara mest emot fortsatta reformer?

Oskar Öholm, bostadspolitisk talesperson (M)

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.