Miriam Lilja, Kristdemokratiska Studentförbundet
Miriam Lilja, Kristdemokratiska Studentförbundet - Foto: Privat

"Det är dags att vi löser bostadsbristen"

"För att främja rörligheten på bostadsmarknaden kräver Kristdemokratiska Studentförbundet en rad åtgärder", skriver Miriam Lilja från Kristdemokratiska Studentförbundet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Miriam Lilja är även styrelseledamot för KDU Göteborg, samt ekonomistudent. 

Bostadsbristen i Sverige är ett högaktuellt ämne, inte minst nu under sommaren och inför höstens stundade terminsstart. Varje dag drabbas människor i olika livssituationer av dess konsekvenser. Alltifrån ungdomar som inte ges möjlighet att flytta hemifrån, till växande familjer och åldrande pensionärer som inte kan eller vågar flytta, är berörda.

Förra året var kötiden för ett lägenhetskontrakt inom allmännyttan i Göteborg i genomsnitt mellan tre och fyra år. För en lägenhet i centrum krävdes ytterligare några år. I Stockholms stad var kötiden för en hyresrätt hela 8,4 år och i länet 7,7 år. Köerna blir längre för vart år som går. Det är ohållbart och utestänger stora grupper, exempelvis unga och invandrare, som av olika anledningar inte stått i kö sedan början av 2000-talet. 

En anledning till situationen är att det tar alltför långt tid att bygga nya bostäder i Sverige. Ofta går det många år mellan det att ett löfte om nybygge yttras, och att bygget står färdigt. Byggprocessen är lång och komplicerad och den fördröjs ytterligare av snåriga regelverk och regleringar. Självklart avskräcks många aktörer från att investera i branschen. Vi Kristdemokratiska studenter efterlyser därför mer lättillgängliga regler, större framförhållning från kommuner och länsstyrelse och effektivare processer vid planeringen av nybyggen.

Kristdemokratiska studentförbundet vill att byggmomsen halveras. Detta skulle resultera i sänkta kostnader för företag och leda till fler byggprojekt och därmed bostäder. Generellt brukar man sätta en hög skattesats på sådant som man vill minska konsumtionen av. Byggandet hör inte till den kategorin, utan borde tvärtom gynnas och uppmuntras med en lägre skattesats. 

Ett mycket stort problem i dag är bristen på studentbostäder. Många studenter måste varje år tacka nej till den utbildningsplats som de blivit antagna till, eftersom de inte hittar någonstans att bo. Än vanligare är förmodligen att studenter på grund av bostadsbristen tvingas bo kvar hemma hos föräldrar. Det byggs helt enkelt för få studentlägenheter. Trots detta är de studentlägenheter som väl byggs ofta mycket påkostade och mycket dyra. För att möjliggöra att fler och billigare studentlägenheter byggs önskar vi en mildrad byggnorm för dessa. Kristdemokratiska Studentförbundet vill därför att man börjar tillämpa behovsanpassade byggnormer.

För att främja rörligheten på bostadsmarknaden vill vi Kristdemokratiska studenter att flyttskatten avskaffas. I dag kan även en affär där en dyrare bostad säljs för att finansiera en billigare generera förlust, eftersom stora delar av vinsten måste skattas bort. Detsamma gäller dem som överväger att bygga nytt. Detta gör att många äldre, som annars skulle flytta från sitt stora hus till en mindre bostad, ändå väljer att bo kvar. På en fungerande bostadsmarknad skulle ett generationsskifte ske naturligt, när äldre flyttar ut och unga familjer in till husen.

Vi Kristdemokratiska studenter tycker inte att någon ska behöva tacka nej till att läsa en utbildning, ta en anställning eller bilda familj, på grund av bristen på bostäder. Med snabbare processer, sänkt byggmoms, avskaffad flyttskatt och behovsanpassade byggnadsnormer kan vi ge bättre förutsättningar till många människor.

Miriam Lilja
Ekonomisk talesperson för Kristdemokratiska Studentförbundet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.