Emelie Asplund och Lina Kuzmanowsky
Emelie Asplund och Lina Kuzmanowsky - Foto: Privat

"Helt fel att jämföra prostituerade med våldtäktsmän, Anthon"

Emelie Asplund och Lina Kuzmanowsky: "Du skriver att kvinnor inte kan ta för givet att alla män är potentiella våldtäktsmän eftersom det är lika illa som att ta för givet att alla kvinnor är prostituerade. Den jämförelsen håller inte".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Anthon skriver i sin debattartikel att kvinnor inte kan ta för givet att alla män är potentiella våldtäktsmän eftersom det är lika illa som att ta för givet att alla kvinnor är prostituerade.

Det är uppenbart att jämförelsen inte håller. Vi tar inte för givet att alla män är potentiella våldtäktsmän av ren illvilja, det handlar om att sätta sin egen säkerhet i första rummet, för att vi har helt enkelt inte råd att göra någon felbedömning. Om du gör en felbedömning och tror att en kvinna inte är prostituerad när hon i själva verket är det, är det värsta som kan hända dig att du blir frågad om du vill köpa sex, vilket du kan avböja. 

Om vi gör en felbedömning och tror att en man inte är farlig när han i själva verket är det, är det värsta som kan hända att vi blir sexuellt ofredade, våldtagna eller kanske mördade. En prostituerad kvinna utgör inget hot mot dig, en våldtäktsman utgör ett stort hot för oss. Vi spelar samma spel, men du har möjligheten att få en fråga ställd till dig som insats, vi har vår säkerhet som insats.

Det är dessutom väldigt intressant att du väljer att porträttera de kvinnor du ser som sexobjekt. En prostituerad person är i de allra flesta fall underlägsen och den mest utsatta i situationerna. En våldtäktsman är en person som utövar våld och makt över en annan individ.

Dina argument hade varit tydligare om du i stället hade jämfört mäns våld mot andra män. Att män utsätts för misshandel i högre grad än kvinnor är också ett problem som den feministiska rörelsen vill bekämpa. Detta handlar om en destruktiv mansroll där mannen ska vara macho, stark och våldsbenägen.

Ingen kan veta i förväg om en annan person tänker göra en illa, och just därför kan vi inte chansa. Tro oss, vi vill inte gå och vara rädda och se snälla och empatiska män som potentiella hot, men sålänge som samhället ser ut såhär så känner vi att vi måste. Det är inget personligt mot dig. Hjälp oss i stället att kämpa för ett samhälle där ingen behöver vara rädd för sexuellt våld!

Lina Kuzmanowsky, vänster
Emelie Asplund, liberal

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Lina och Emelie?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.