1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

"Vill Moderaterna att Sverige ska krypa för wahhabisterna?"

Bawar Ismail och Anela Murguz, från LUF, skriver om hur Saudiarabien redan är på väg att avrätta fler människor än de gjorde under 2014. Trots det tar Moderaterna inte ställning till beslutet om Saudiavtalet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Bawar Ismail är utrikespolitisk talesperson för LUF och liberal debattör.

Följ honom på Twitter: @DarthBawar

Anela Murguz är ordförande för LUF Borås och studerar Internationella relationer vid Göteborgs universitet.

Följ henne på Twitter: @anelamurguz

Under de senaste veckorna har Moderaterna riktat kritik mot den rödgröna regeringen för dess hantering av Saudiaffären. Enligt moderata företrädare har Sveriges anseende och trovärdighet på den internationella arenan skadats allvarligt.

Amnesty Internationals årliga granskning av Saudiarabien är en dyster läsning. Hädelse, ”häxkonster” och homosexualitet straffas med döden – och dödsstraffet kan utföras genom halshuggning. Saudiarabien är redan är på väg att avrätta fler personer i år än 2014. Och regimen agerar brutalt mot landets demokratiaktivister. Den liberala bloggaren Raif Badawi dömdes bland annat till 1000 piskrapp för sin kritik av religion. Vardagen för kvinnor är hårt reglerat. De får exempelvis inte besöka läkaren eller resa fritt utan tillstånd från sina ”manliga beskyddare”. Minderåriga flickor får giftas bort till äldre herrar.

Det så kallade Saudiavtalet borde aldrig ha ingåtts från allra första början. Sverige ska inte exportera försvarsmateriel till en brutal diktatur som Saudiarabien – ett land som dessutom finansierar terrorism i sitt närområde. Folkpartiet agerade tidigt för att försöka stoppa Socialdemokraternas förhandlingar med den saudiska kungamakten.

Den moderata linjen i frågan kan däremot inte tolkas på ett annat sätt än att partiet överordnar billiga politiska poäng på hemmaplan än värdet av mänskliga rättigheter. Hur ska man annars se på Moderaternas undvikande svar på frågan: var det rätt att avbryta Saudiavtalet, eller inte?

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra beskriver exempelvis inte med ett enda ord den allvarliga bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien och undviker aktivt att förtydliga om partiet är för Saudiavtalet eller inte.

Moderaternas position i Saudifrågan har kommit att allt mer likna vänsterns kritik mot Alliansregeringens höga tonläge mot Ryssland. 2009 menade Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin att Carl Bildts retorik riskerade att försvåra en diplomatisk lösning på Rysslands krig i Georgien. Förra året vädrade Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde liknande kritik mot Bildt gällande den ryska invasionen av Ukraina.

Och nu är det plötsligt Moderaterna som tagit på sig att föra denna undermåliga kritik mot Margot Wallström. Men det var rätt då när Carl Bildt fördömde Ryssland med skarpa ordalag och det är rätt nu när Margot Wallström kritiserar Saudiarabiens brist på mänskliga rättigheter.

I grunden handlar den här diplomatiska krisen om att Saudiarabien vill statuera ett exempel av Sverige. De vill skicka en signal till resten av världen att de inte kommer acceptera tydlig och legitim kritik av deras medeltida regim. För oss som vill värna mänskliga rättigheter är det en självklarhet att Sverige ska kunna kritisera Saudiarabiens förtryck av sin befolkning.

Ett avståndstagande nu, som Moderaterna verkar pressa allt mer för, skulle bara leda till en sak. En kapitulation för Saudiarabiens kungafamilj. Vill Moderaterna verkligen att Sverige ska krypa för wahhabisterna i Riyadh? För i sådana fall bör de vara ärliga och erkänna det rakt ut.

Bawar Ismail, utrikespolitisk talesperson LUF
Anela Murguz, ordförande LUF Borås

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.