Folkhälsomyndigheten – Artiklar om myndigheten – Nyheter24

Folkhälsomyndigheten är en statlig svensk kunskapsmyndighet som arbetar nationellt för bättre folkhälsa i Sverige. Myndigheten försöker att förebygga ohälsa och istället främja hälsa. De försöker också skydda befolkningen mot olika hälsohot som till exempel smittsamma sjukdomar. 

Visionen hos Folkhälsomyndigheten är att försöka skapa en folkhälsa som stärker samhällets utveckling. Myndigheten inrättades 1 januari 2014. Föregångarna var Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut som sammanslogs och bildade Folkhälsomyndigheten. 

Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och personen som leder verksamheten. Utöver Johan Carlson har Folkhälsomyndigheten sex personer till i ledningsgruppen. Anna Bessö, Karin Tegmark-Wisell och Britta Björkholm är avdelningschefer. Ingela Berghagen är enhetschef. Elisabeth Wall Bennet är avdelningschef och kommunikationschef. Anders Tegnell är avdelningschef och stadsepidemiolog. På grund av covid-19 har Anders Tegnell florerat frekvent i medier. I Tegnells uppdrag ingår nämligen att samordna arbetet med att övergripande följa och analysera utvecklingen av smittsamma sjukdomar och skyddet mot dessa nationellt och internationellt.

16 Feb, 12:04
Ökande spridning av mässling rapporteras i flera europeiska länder, bland annat i Storbritannien. Kontrollera vaccinationsskyddet inför resor, tipsar Folkhälsomyndigheten.
14 Feb, 18:08
Ungas skärmtid är problematisk. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) efter ett nytt möte med företrädare för sociala medier-jättarna: Det tränger undan sömn och andra saker som påverkar hälsan.
7 Feb, 19:10
Mindre kött och salt, mer frukt och fullkorn. Nya nationella matmål föreslås nu till 2035 för att få ordning på svenskarnas kostvanor. Det här ska ge dig och mig förutsättningar för att göra bättre val, säger Annmarie Wesley, utredare på Folkhälsomyndigheten.
1 Feb, 13:36
Under flera år minskade de narkotikarelaterade dödsfallen i Sverige. Nu bryts den trenden, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.
28 Jan, 19:18
Att få sitt barn att lägga ifrån sig mobilen vid läggdags kan vara en utmaning för många föräldrar. I Danmark har man nu startat en kampanj för att barn ska övertygas om att inte ha mobilen i sovrummet på natten.
26 Jan, 06:02
Kondomanvändningen fortsätter att öka bland svenskarna, enligt en ny undersökning från RFSU. Däremot uppger fler att de inte alltid skyddar sig. Den lägre frekvensen kan vara en anledning till att sjukdomar fortsätter att spridas, säger Anette Otterström på RFSU.
22 Jan, 05:44
Spelandet om pengar kryper ner i åldrarna och fler unga söker nu hjälp för att de har problem. Skuld och skam varvas med jakten på att vinna tillbaka pengarna innan de söker stöd.
19 Jan, 05:16
Klamydiafallen har stadigt minskat i Sverige. Men för gonorré är trenden den motsatta – fallen fortsätter öka och är det högsta på många år. Det är uppåtgående sedan 15 år tillbaka, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
17 Jan, 19:12
En tredjedel av alla vuxna i Sverige har svårt att betala löpande utgifter för exempelvis hyra och mat. Det handlar om nästan 2,6 miljoner människor.
16 Jan, 05:16
De senaste åren har antalet barn som drabbas av magsjuka minskat rejält. Orsaken är vaccin mot rotavirus. Den typen av magsjuka har i princip försvunnit, säger barnläkaren Tobias Alfvén.
13 Jan, 13:42
En 30-årig man avled till följd av att ha fått Modernas vaccin mot covid-19. Detta trots att Folkhälsomyndigheten hade stoppat vaccinet för alla personer födda 1991 och senare, eftersom vaccinet ger en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, rapporterar SVT Nyheter Värmland.
6 Jan, 11:16
Forskare i USA har lyckats hitta nya antibiotika som tycks vara effektiva mot multiresistenta bakterier – ett av de största hoten mot människors hälsa. Enligt forskarna har AI varit avgörande för resultaten.
4 Jan, 14:52
EU-kommissionen förbereder en revision av unionens tobaksdirektiv. Den här gången kan ett förbud av vitt snus ligga i tangentens riktning, rapporterar Politico.
27 Dec 2023, 06:04
Invasiva streptokocker har ökat kraftigt i Sverige och antalet fall 2023 är det högsta någonsin. En bov i dramat tros vara coronaviruset. Det kan drabba i princip vem som helst, statsepidemiolog Magnus Gisslén.
23 Dec 2023, 07:48
Antalet personer som har drabbats av sepsis, blodförgiftning orsakad av invasiva A-streptokocker, har ökat med 50 procent sedan rekordåret 2018.
22 Dec 2023, 19:32
Smittspridningen av covid-19 fortsätter att ligga på en hög nivå. En bidragande orsak tros vara den nya omikronvarianten som har lättare att ta sig förbi immunförsvaret. Den håller på att ta över i Sverige, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
21 Dec 2023, 01:22
Tre patienter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås kan ha dött av att ha blivit infekterade av en multiresistent tarmbakterie som spreds bland patienterna. Nu gör sjukhuset en lex Maria-anmälan, rapporterar lokala medier.
15 Dec 2023, 06:00
En av tio patienter på sjukhus har minst en infektion som relateras till vården, enligt en ny mätning. Många sjukhus brister också i vårdhygien, ett arbete som är avgörande för att minska risken för infektioner.
13 Dec 2023, 05:40
Vinterkräksjuka, covid-19 och RS-virus. Lagom till julhelgerna ökar spridningen av flera olika virus. Ska man hålla sig hemma vid minsta symtom eller går det att träffa farmor trots lite hosta? Smittskyddsläkaren Maria Marklund ger råd.
12 Dec 2023, 19:22
Säsongens vinterkräksjuka är i gång, meddelar Folkhälsomyndigheten. Mot det smittsamma viruset finns få vapen att ta till – att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten är fortfarande det bästa rådet.
1 2 3 4 5 ... 15