Att hålla hemmet städat hela tiden är en utmaning.
Att hålla hemmet städat hela tiden är en utmaning. - Foto: Illustration Nyheter24 / TT

10 vanliga misstag – därför är ditt hem stökigt hela tiden

Känns det som att ditt hem aldrig är städat, hur mycket du än försöker? Då begår du förmodligen något av dessa tio vanliga misstag.


Stök, röra och kaos – känner du igen dig?  I vardagens stress och brådska blir städningen ofta bortprioriterad, och plötsligt har oordningen tagit över ditt hem. Här är några vanliga misstag att undvika för att hålla ditt hem städat hela tiden.

1. Du sätter inte tillbaka dina saker

Alla har vi varit med om det: Du tar något och glömmer att sätta tillbaka det. Plötsligt ligger prylar och kläder utspridda överallt, och du hittar sällan det du behöver. Lösningen är att skapa en specifik plats för varje sak i hemmet. Då blir det lättare att sätta tillbaka dem, och du slipper den ständiga röran.

2. Du shoppar för mycket

Om du gillar att shoppa loss varje gång du går ut på stan, kan det vara bra sluta. Att ständigt köpa nya saker utan att göra sig av med de gamla kan leda till ett överflöd av prylar. Skär ner på shoppingen och rensa regelbundet ut det du inte behöver.

Minimalistisk inredning – 10 tips för att komma igång

3. Du har för få förvaringsutrymmen

Om du inte får plats med alla saker i hemmet kan det vara dags att investera i smarta förvaringslösningar. Hyllor, krokar och lådor kan vara lösningen på ditt förvaringsproblem. Med rätt förvaring har allt sin plats, och röran försvinner snabbt.

4. Du skjuter upp städningen

"Jag gör det senare" är en farlig fälla. Skjut inte upp städningen – då blir det bara värre. Gör det istället till en vana att städa lite varje dag. Ett rent hem är ett lyckligt hem!

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

5. Du involverar inte familjen

Att göra allt själv kan fungera ibland, men ofta är det bättre att involvera familjen i städningen. Fördela sysslorna så att alla bidrar. Samarbete skapar inte bara ett renare hem utan också ett starkare familjeband.

6. Du har dålig disciplin 

Slarvar du med reglerna? Det kan stöka till det ordentligt. Skapa regler och håll dig till dem. Städa upp efter dig, och håll saker i ordning. Disciplin är nyckeln till ett prydligt hem.

7. Du har för många rengöringsprodukter

Har du ett hav av flaskor och burkar under diskbänken? Förenkla! Hitta några mångsidiga rengöringsprodukter som fungerar för de flesta ytor. Mindre är mer, och ditt städskåp kommer att tacka dig.

8 vanliga saker du verkligen inte borde förvara i skafferiet

8. Du har får många projekt på gång

För många projekt och hobbies kan snabbt bli rörigt. Försök att färdigställa ett projekt innan du påbörjar ett nytt. En hobby ska vara rolig, inte skapa stress och röra.

9. Du rensar inte ut gamla saker

Som nämnt i andra punkten kan det vara bra att rensa ut saker du inte längre använder. Gamla tidningar, kläder och prylar som inte används tar bara upp plats. Rensa regelbundet och håll bara kvar det som verkligen betyder något.

10. Du har inrett för mycket

För mycket inredning kan göra städningen till en mardröm. Håll det enkelt och funktionellt. Välj kvalitet framför kvantitet, och låt ditt hem andas.

Här är några tecken på att du övertänker din inredning...

/
/
Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!