Vissa saker passar bättre utanför skafferiet.
Vissa saker passar bättre utanför skafferiet. - Foto: TT / TT

8 vanliga saker du verkligen inte borde förvara i skafferiet

Skafferiet är en perfekt förvaringsplats för många torrvaror, men det finns vissa saker som du aldrig bör förvara där inne.


1. Rengöringsmedel ska inte stå i skafferiet

Om du förvarar kemikalier och rengöringsmedel tillsammans med mat, finns det risk att de läcker och kontaminerar livsmedel. Vissa kemikalier kan vara giftiga att äta, även i små mängder. Förvara alltid kemikalier och rengöringsmedel på en separat plats, borta från mat. Det kan vara bra att ha ett särskilt skåp eller en hylla för dessa produkter.

Enkla knepen: Så får du snabbt bort fläckarna från köksskåpet

2. Håll öppnade konservburkar utanför skafferiet

När en konservburk öppnas, bryts den försegling som håller innehållet färskt och skyddat från bakterier. Att lämna en öppnad burk i skafferiet kan leda till att innehållet försämras snabbare, och potentiella mikroorganismer kan få fäste. När en konservburk är öppnad bör resten av innehållet överföras till en lufttät behållare och förvaras i kylskåpet. Detta kommer att hjälpa till att bevara färskheten och förhindra bakteriespridning. Märk behållaren med datumet den öppnades så att du enkelt kan hålla koll på hur länge den har varit öppnad.

3. Vissa oljor passar inte i skafferiet

Vissa oljor, som sesamolja och valnötsolja, kan härskna snabbt om de förvaras vid rumstemperatur. Härsknande kan förändra smaken och minska oljans näringsvärde. Förvara sådana oljor i kylskåp efter att de har öppnats. Läs alltid etiketten för specifika förvaringsanvisningar, då vissa oljor kan behöva särskild hantering.

10 otippade olivoljeknep – kan användas till mer än du tror

4. Undvik att förvara nötter och frön i skafferiet

Nötter och frön kan också härskna om de inte förvaras på rätt plats. De innehåller ofta oljor som kan oxidera och förlora sin smak och näring. Förvara nötter och frön i lufttäta behållare, eventuellt i kylskåp om du planerar att behålla dem under en längre period. Detta hjälper till att behålla färskheten och förhindrar härskning.

5. Frukt ska inte vara i skafferiet

Vissa frukter avger etylengas, vilket kan påskynda mognad hos andra frukt- och grönsaker i närheten. Denna gas kan påverka hållbarheten hos andra livsmedel. Förvara mogen frukt, som äpplen och bananer, borta från andra känsliga frukt- och grönsaker. En del frukt kan behöva förvaras i kylskåp för att hålla längre.

Här är maten som är allra rikast på järn – 8 nyttiga varor

6. Husdjursmaten passar inte i skafferiet

Vissa typer av husdjursmat kan locka skadedjur eller försämras om de inte förvaras ordentligt. Förvara husdjursmat i lufttäta behållare och följ förpackningens anvisningar för förvaring. Detta hjälper till att hålla maten färsk och förhindrar att skadedjur lockas till den.

7. Oförseglat mjöl och bakpulver bör inte vara i skafferiet

Mjöl, bakpulver och andra torra ingredienser som förvaras i oförseglade behållare kan klumpa sig samman, absorbera lukter från andra livsmedel, eller till och med locka skadedjur. Förvara dessa produkter i lufttäta behållare för att hålla dem färska och fria från kontaminering. 

Läs mer här:

Det ska du ALDRIG sätta i diskmaskinen – kan förstöras direkt

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!