En man riskerar att förlora sin övernattningsbostad på grund av att det används för lite varmvatten.
En man riskerar att förlora sin övernattningsbostad på grund av att det används för lite varmvatten. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Fredrik Persson/TT

Man i 60-årsåldern kan vräkas från bostad – duschar för sällan

En man som har en övernattningsbostad i Malmö riskerar nu att få den uppsagd. Anledningen är att han använder för lite vatten vid disk och dusch, uppger Hem & hyra.


En man i 60-årsåldern hemmahörande i Stockholm har inte använt sin övernattningsbostad i Malmö tillräckligt ofta. Det har nu fått hyresvärden MBK att vilja riva kontraktet då det används för lite vatten i bostaden.

Antalet vräkningar ökar – 345 barn har förlorat sina hem 2023

Kan vräkas – använder för lite varmvatten

Under två års tid har mannen använt bostaden i centrala Malmö ett fåtal gånger och det har fått hyresvärden att vilja vräka honom då han använder för lite vatten. Under de senaste två åren har han använt vatten till disk och dusch under 26 dagar och under 2023 endast sex dagar, rapporterar Hem & hyra. 

MKB har nu vänt sig till hyresnämnden för att få ärendet prövat då man anser att det råder stor bostadsbrist i Malmö och att lägenheten därför kan komma till bättre användning till behövande.

Mannen i sin tur har i ett mejl till Hem & hyra förklarat att anledningen till den låga användningen av vatten är att han arbetar inom resebranschen vilket bidragit till att han så ofta är borta från bostaden. 

”Det är efter 24 år (!) som skötsam hyresgäst – chockerande att, helt utan förvarning, motta en uppsägning”, skriver han.

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

Kan finnas lagstöd: "En intresseavvägning"

Eva Rosengren är chef för Oriktiga hyresförhållanden på MKB. Hon berättar för sajten att man inte tittar på vattenförbrukningen utan anledning.

– Vi gör inte det utan anledning, utan det finns andra tecken på att inte lägenheten används eller hyrs ut olovligt. Då kan vattenförbrukningen vara en sådan sak som vi kontrollerar tillsammans med annat som uppgifter från grannar, personal eller folkbokföringen, förklarar hon.

Enligt Hyresgästföreningens jurist, Josephine Hansson, kan man mycket riktigt bli av med en hyresbostad om det visar sig att man inte har behov av den.

– Det är en intresseavvägning som får göras. Vem har störst behov av lägenheten? Hyresvärden eller hyresgästen. Generellt brukar man ju ha ett behov av sin lägenhet men bor man inte där kanske man inte har det heller, säger hon till Hem & hyra.

Hur ärendet slutar får helt enkelt tiden utvisa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!