Fast förhandlingsordning och samarbete med Hyresgästföreningen är vad som gäller om du vill få pengarna tillbaka.
Fast förhandlingsordning och samarbete med Hyresgästföreningen är vad som gäller om du vill få pengarna tillbaka. - Foto: Helena Landstedt/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

Hur vet man egentligen om man betalar för mycket i hyra? Om din hyresrätt har en så kallad fast förhandlingsordning går det att få pengarna tillbaka om du betalar för mycket varje månad.


Hyresgästerna Eva och Per Linde misstänkte att de betalade för mycket i hyra – och bestämde sig för att göra något åt det. Det var Hem och hyra först att rapportera om.

Hyresgästen ska alltid få information

Om hyresvärden och Hyresgästföreningen har kommit överens om att förhandla om hyran så kallas det en fast förhandlingsordning. Alltså är hyresvärden skyldig att meddela hyresgästen om eventuella hyreshöjningar, oavsett om det är i samband med en smärre renovering eller om något byggs. 

I paret Lindes fall hade inte hyresvärden informerat om någon höjning. Men maken reagerade på nya kostnader för hyran och kontaktade Hyresgästföreningen. 

Fick tillbaka 4 486 kronor

Efter att Hyresgästföreningen blivit kontaktade av Per Linde tog de kontakt med hyresvärden – makens misstanke stämde. Som resultat av föreningens förhandlingar med hyresvärden fick paret tillbaka 4 486 kronor. 

/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!