Städexperten Marléne Eriksson har i en intervju förklarat hur ofta och varför det är så viktigt att rengöra kaffebryggaren.
Städexperten Marléne Eriksson har i en intervju förklarat hur ofta och varför det är så viktigt att rengöra kaffebryggaren. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Janerik Henriksson/TT

Därför ska du rengöra kaffebryggaren varannan vecka: "Så kan du inte ha det"

Att ta en kopp nybryggt kaffe på morgonkvisten är det få saker som slår. Men faktum är att det är viktigt att rengöra bryggaren oftare än många nog tror, menar Marléne Eriksson.


Få saker är bättre än att kliva upp på morgonen och ta sin första kopp nybryggt kaffe för dagen. Men lika uppskattad som den är för dig lika mycket omhändertagande kräver den.

Städexperten Marléne Eriksson har i en intervju med Aftonbladet berättat hur ofta du bör rengöra bryggaren och varför det är så viktigt. När kalket tränger in så blir smaken betydligt sämre och det är definitivt inte hälsosamt för dig att dricka kaffe med kalkavlagring i.

– Så kan du inte ha det. Det är så otroligt enkelt att rengöra kaffebrygaren, berättar hon.

Därför måste du byta sängkläder varje vecka – enligt Marléne Eriksson

Marléne Erikssons tips – så rengör du kaffebryggaren

  • Häll 1,5 deciliter ättikssprit och fem deciliter vatten i bryggaren.
  • Sätt på kaffebryggaren.
  • När hälften runnit igenom stänger du av bryggaren och låter den stå i 30 minuter. 
  • När 30 minuter har gått sätter du på bryggaren igen och brygger sedan igenom två till tre gånger med endast vatten, för att få bort ättikan. 
  • Njut av en kopp kaffe.

– Jag kan nästan lova att den blir som ny efter detta, säger Eriksson till Aftonbladet.

Du bör dessutom rengöra den oftare än de flesta nog gör i dagsläget, menar hon.

– Ungefär varannan eller var tredje vecka skulle jag säga. När du ser att det börjar bli lite vitt i kaffebryggaren är det time att göra rent.

Anledningen till att det är så viktigt att rengöra bryggaren ofta är dels för att kalkavlagringar försämrar smaken, drar mer energi och gör det svårare att hetta upp kaffet. I värsta fall kan bryggaren gå sönder om kalket får fäste under längre tid. Men det är dessutom en riktigt bakteriehärd och grogrund för mögel och andra bakterier som inte är hälsosamma för kroppen. 

Farliga missen du gör när du städar – experten: "Är självantändande"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!