Det finns specifika anledningar till att byta sängkläder ofta, enligt Städexperten Marléne Eriksson.
Det finns specifika anledningar till att byta sängkläder ofta, enligt Städexperten Marléne Eriksson. - Foto: Poppe, Cornelius & Janerik Henriksson/TT

Äckliga anledningen – därför ska du byta sängkläder varje vecka

Att lägga sig i en nybäddad säng är en underbar känsla. Men det finns tydliga anledningar till att tvätta sängkläderna oftare än du tror, enligt städexperten Marléne Eriksson.


Att lägga sig nyduschad i en nybäddad säng är det få saker som slår. Den sträva känslan och doften från nytvättade lakan är smått underbar.

Marléne Eriksson: Så ofta ska du tvätta sängkläderna

Men det är inte bara skönt med en nybäddad säng, det är även mer hälsosamt. Enligt städexperten Marléne Eriksson bör du nämligen byta sängkläder betydligt oftare än du tror.

– Sängkläderna ska tvättas minst var fjortonde dag, men helst en gång i veckan, säger hon till Aftonbladet. 

Använder du hårprodukter ska örngott tvättas oftare än så, då hårprodukter fastnar i tyget och hamnar i ditt ansikte vilket orsakar orenheter, förklarar hon. I händelse av att man byter lakan i sin säng mer sällan än var fjortonde dag så bidrar detta till att sängen blir en grogrund för både bakterier och kvalster. 

En annan viktig del hon understryker är att inte låta husdjur sova i sängen då de för med sig ohyra som du klarar dig utan.

– Husdjur ska inte vara i sängen. De kan bära på fästingar och annan ohyra. Dessutom går de runt ute och kan kliva i både det ena och det andra, som du sedan får i sängen.

Marléne Erikssons tips – så ofta ska du tvätta sängkläderna

  • Lakan: Var 7-14:e dag
  • Madrass- och kuddskydd: Var tredje månad
  • Kuddar och täcken: Minst två gånger per år
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!