Det finns flera saker som missas när vi storstädar hemmet, menar städexperten Marléne Eriksson.
Det finns flera saker som missas när vi storstädar hemmet, menar städexperten Marléne Eriksson. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Claudio Bresciani / TT

Farliga missen du gör när du städar – experten: "Är självantändande"

Att städa kanske inte är en favoritsyssla för de flesta men trots det nödvändigt då och då. Men det finns vissa saker vi missar, och en av de sakerna kan rent ut sagt vara hälsofarligt, menar städexperten Marléne Eriksson.


Att städa är kanske inte det roligaste att göra, men ofta är det nödvändigt för att ha ett trevligt och fint hem. 

Trots att man ofta tänker sig att man är noggrann och får med all smuts och damm så finns det flera moment som vi missar, enligt städexperten Marléne Eriksson.

Därför måste du rengöra tvättmaskinen efter varje tvätt

Marléne Eriksson: Det är de vanligaste missarna 

I en intervju med Aftonbladet berättar hon vad vi missar när vi städar. En sak är att vi inte får tag i allt damm som inte befinner sig på golvet. Eriksson menar att damm finns överallt och att man ska ta sig an hela hemmet och storstäda. 

En annan sak som missas allt för ofta är köksfläkten som bidrar smuts men också till hälsofarliga risker.

– Fläkten är folk dåliga på att göra rent. Fettet i den är ju självantändande så det är väldigt viktigt att göra rent fläkten. Kan du ta bort fläktlamellerna så tar du ner dem och gör rent med diskmedel. På andra fläktar så behöver man byta filter och då gäller det att göra det regelbundet, förklarar hon.

När du städar bör du även vara noggrann med att dra fram och dra ut saker och ting. Sängen och garderoben är två ställen där damm och smuts frodas, vilket betyder att du måste komma åt utrymmet för att kunna torka och städa bort ohyran.

Äckliga anledningen – därför ska du byta handduk var femte dag

Det är A och O för att lyckas med städningen

Marléne Eriksson berättar även för Aftonbladet hur viktigt det är att du faktiskt dammtorkar ovanför alla skåp, inte bara de ytor du kommer åt. 

– Då och då behöver man gå på höjden och göra rent ovanför köksskåpen till exempel. Många har ett mellanrum mellan tak och skåp i köket och det är väldigt lätt att glömma bort den ytan. Du kan lägga ett par tidningar där uppe som inte syns. Så istället för att fett och damm lägger sig där så byter du bara ut tidningarna då och då. Då behöver man inte torka där så ofta.

Avslutningsvis gäller det att ha alla rätt verktyg och redskap tillgängliga för att kunna göra en ordentlig genomkörare i bostaden. Enligt Eriksson är just redskapen A och O då resultatet blir bättre desto bättre grejer du har att tillhandahålla. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!