Det finns flera viktiga anledningar till att skydda bostaden.
Det finns flera viktiga anledningar till att skydda bostaden. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Tomas Oneborg/SvD/TT

Flytta hemifrån? Viktiga detaljen du måste ha koll på – för att skydda bostaden

Att flytta hemifrån innebär för många stora omställningar och nya ansvarsområden. En av dem är att försäkra bostaden inför en oförutsedd händelse.


Är du på väg att flytta hemifrån eller har du redan skaffat ditt första egna boende? När man väl har flyttat hemifrån så omfattas man inte längre av föräldrarnas hemförsäkring, vilket innebär att det då är dags att säkra upp bostaden och dig själv för en eventuellt oförutsedd händelse på egen hand.

Skriven på fel adress? Då kan du få fängelse

"En hemförsäkring omfattar flera delar"

I ett pressmeddelande redovisar Länsförsäkringar att endast en av fem vuxna har koll på vad en hemförsäkring är och vad den avser. Och när det kommer till unga vuxna så är antalet betydligt högre, närmare två av fem har ingen aning om vad en hemförsäkring är.

– En hemförsäkring omfattar flera delar, till exempel ansvarsskydd och reseskydd. Om ditt barn ställer till med något kan hen bli skadeståndsskyldig. Då är det bra att ett ansvars- och rättsskydd – med det kan du till exempel få hjälp att betala skadeståndet. Reseskydd innebär att barn kan få ersättning för vårdkostnader om hen blir sjuk eller råkar ut för en olycka när de är utomlands, säger försäkring- och skadekoordinatorn Fredrika Lönnberg i pressmeddelandet.

Skydda familjen och huset mot översvämning – 10 viktiga steg

Därför måste du skaffa hemförsäkring – tre saker att tänka på

  • Hemförsäkring täcker kostnader för skador vid till exempel brand eller vattenskada, som du annars måste täcka själv.
  • Skyddar hem och sakerna i hemmet. Hemförsäkringen omfattar också ansvars- och rättskydd samt reseskydd.
  • Priset för en hemförsäkring är individuell och styrs utifrån bland annat hur du bor, hur stor bostaden är och var du bor.

Så om du har flyttat hemifrån så är det hög tid dags att införskaffa en hemförsäkring, om du inte redan gjort det. Den skyddar både dig och bostaden om en olycka inträffar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!