En mamma tvingades söka upp ett skyddat boende på grund av sin son.
En mamma tvingades söka upp ett skyddat boende på grund av sin son. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mamma misshandlades av sin son – tvingades fly till skyddat boende

En kvinna i 60-årsåldern tvingades fly sitt hem med sin dotter då hennes vuxna son varit hotfull och våldsam mot de båda. Nu har fallet avgjorts i tingsrätten.


En kvinna i 60-årsåldern hemmahörande i Skellefteå tvingades ut ur sin bostad för att istället bosätta sig i ett skyddat boende. Anledningen? Hon behövde undkomma sin aggressiva son, skriver Hem & hyra.

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

Mamma tvingades till skyddat boende

En kvinna, hennes dotter och vuxna son bodde tillsammans i en hyresrätt som mamman stod kontrakterad på. Efter att sonen utövat våld och hot mot mamman och dottern tvingades de flytta ut ur bostaden. 

Mamman ska under en lång tid ha försökt få sonen att lämna bostaden, men fick istället själv söka sig till ett skyddat boende. Detta då sonen vid upprepade tillfällen varit våldsam mot mamman och dottern. Enligt Hem & hyra ska han ha tagit strypgrepp, hotat och slagit de båda.

Utöver detta ska sonen ha flera tidigare domar mot sig där han i en av dem dömts för att vid 15-års ålder huggit en vän i bröstet med en kniv.

I oktober 2022 kände sig mamman nödgad att ta sin dotter därifrån. Detta resulterade i att de båda sökte skydd i ett tillfälligt boende, samtidigt som den vuxna sonen bodde kvar i mammans lägenhet.

När får hyresvärden säga upp kontraktet?

Tingsrätten slår fast: Sonen måste flytta

Trots att mamman försökt få sonen att flytta, med hjälp av socialtjänsten, har man inte lyckats då han vägrat flytta ut. 

Efter det att mamman försökt få hjälp av både Kronofogden och tingsrätten har hon nu vunnit fallet mot sin son. Tingsrätten har slagit fast att att han inte har rätt att bo i lägenheten och måste därför flytta därifrån och återge den till sin mamma.

– Mamma-barn-relationen gör det betydligt svårare att upprätthålla gränserna över tid. Om man flyttar hem och sedan kommer det vuxna barnet så är det otroligt svårt att hålla den hårda linjen, att inte släppa in och öppna dörren. Oavsett hur grovt våldet har varit, säger Bridgett Stehag, verksamhetschef för Agera kvinnojour till Hem & hyra.

Huruvida om mamman ännu återtagit sin bostad och lyckats få ut den vuxna sonen är inte känt i nuläget.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!