Det kan vara klurigt att bli av med lopporna i hemmet.
Det kan vara klurigt att bli av med lopporna i hemmet. - Foto: Illustration Nyheter24

Oönskad invasion? Så blir du av med lopporna i hemmet

På sommaren ökar risken för att loppor dyker upp i hemmet, särskilt om man har husdjur. Här är fem tips för att få bort dem om det händer.


Att hantera ett loppangrepp kan vara en utmanande och tidskrävande process. Loppor är små, parasitiska insekter som främst lever på husdjur, men de kan också bita människor. De reproducerar snabbt, vilket kan leda till ett fullblåst infestation på kort tid om de inte behandlas ordentligt. Bli inte överväldigad – även om det kan ta lite tid och ansträngning, finns det effektiva metoder för att bli av med loppor. 

Hur får jag bort loppor från mitt husdjur?

Loppor lever ofta på husdjur, så det är viktigt att behandla ditt husdjur om du märker att det har loppor.

  • Loppshampo: Dessa speciella schampon är formulerade för att döda loppor vid kontakt. Du måste skölja ditt husdjur grundligt för att verkligen bli av med loppor och ägg.
  • Spot-On-Behandlingar: Dessa är produkter som du applicerar direkt på din husdjurs hud, vanligtvis på baksidan av halsen. Dessa produkter kan arbeta för att döda både loppor och deras ägg.
  • Loppkrage: Detta är en halsring som avger en kemikalie som dödar eller avskräcker loppor. Dessa kan vara särskilt effektiva för att förhindra framtida loppangrepp.
  • Oral medicin: Vissa läkemedel som ges oralt kan arbeta för att döda loppor. Dessa kräver vanligtvis recept från en veterinär.

Kom ihåg att alltid konsultera en veterinär innan du påbörjar någon typ av behandling. De kan ge råd om vilken behandling som är bäst för ditt husdjur baserat på dess hälsa, ålder och andra faktorer.

Slipp klådan – här är växterna som myggen hatar

Hur får jag bort loppor i hemmet?

Eftersom loppor kan leva i din miljö, är det viktigt att noggrant rengöra ditt hem.

  • Dammsug noggrant: Du bör dammsuga hela ditt hem, inklusive möbler, golv, och alla sprickor och skrymslen. Kom ihåg att särskilt dammsuga områden där ditt husdjur ofta är. Efter dammsugning, töm och rengör dammsugarpåsen utomhus för att förhindra att loppor sprider sig igen.
  • Skura golven: Om du har trä-, kakel- eller linoleumgolv, bör du skura dem för att ta bort eventuella loppor eller ägg.
  • Använd en ångrengörare: Värmen från en ångrengörare kan döda loppägg. Använd den på alla ytor som inte kan skadas av värme och ånga, som madrasser, soffor, och mattor.
  • Använd loppbekämpande produkter: Det finns sprayer och pulver tillgängliga som är utformade för att döda loppor i hemmet. Följ alltid instruktionerna på dessa produkter för att säkerställa att du använder dem på ett säkert och effektivt sätt.

Genom att noggrant rengöra ditt hus och behandla ditt husdjur, bör du kunna bli av med lopporna. Men det är viktigt att komma ihåg att detta kan ta tid och tålamod. Om du fortsätter att ha problem, bör du överväga att prata med en professionell skadedjursbekämpare.

Inget mer kliande! Så undviker du myggen – 8 enkla knep

Vad ska jag tvätta för att bli av med lopporna?

Loppor och deras ägg kan gömma sig i alla sorters tyger runt ditt hem, vilket gör att det är viktigt att tvätta dem ordentligt. Tvätta allt i så varmt vatten som materialet tillåter, och torka på hög värme om möjligt, eftersom värme dödar både loppor och deras ägg.

  • Kläder: Tvätta alla kläder som kan ha exponerats för loppor. Det innefattar alla kläder som du eller dina familjemedlemmar har haft på er, särskilt om ni har varit i närheten av ett infekterat husdjur.
  • Mattor och möbelöverdrag: Mindre mattor bör tvättas om möjligt. För större mattor, överväg att hyra en ångrengörare eller anlita en professionell rengöringstjänst. Tvätta också alla möbelöverdrag, kuddfodral och andra tygprodukter som kan ha exponerats för loppor.
  • Sängkläder: Om ditt husdjur har tillgång till ditt sovrum eller om du har sett loppor i sängen, bör du tvätta allt sängkläder, inklusive lakan, örngott, täcken och madrassöverdrag.

Om det inte hjälper, hur får jag bort lopporna?

Om du fortfarande har problem med loppor efter att ha följt de tidigare stegen, kan det vara dags att använda insekticider. Insekticider bör användas som en sista utväg, och det är viktigt att du använder dem på ett säkert sätt. Läs alltid och följ instruktionerna noggrant, och om du är osäker, tveka inte att kontakta en professionell skadedjursbekämpare.

  • För trädgården: Om ditt husdjur tillbringar mycket tid utomhus, kan det vara bra att också behandla din trädgård. Det finns insekticider som är säkra att använda utomhus som kan hjälpa till att döda loppor.
  • För hemmet: Det finns många produkter tillgängliga som kan användas för att döda loppor i ditt hem. Detta inkluderar spray, pulver, och foggers ("loppbomber"). När du använder dessa produkter, se till att följa instruktionerna noggrant. Du kanske behöver lämna ditt hem för några timmar medan produkten fungerar.

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

Om lopporna ändå inte försvinner, försök igen

Eftersom loppors livscykel kan vara några veckor till flera månader beroende på miljön, är det viktigt att upprepa dessa steg flera gånger.

  • Behandla ditt husdjur regelbundet: Eftersom lopporna huvudsakligen kommer från ditt husdjur, är det viktigt att hålla dem loppfria. Fortsätt att behandla dem med de metoder som rekommenderas av din veterinär.
  • Fortsätt städa: Fortsätt dammsuga regelbundet, skura golv och tvätta tyger. Detta hjälper till att ta bort eventuella nya loppor eller ägg som kan ha uppträtt sedan din senaste städning.
  • Kontrollera regelbundet: Kontrollera ditt husdjur och ditt hem regelbundet för tecken på nya loppangrepp. Ju tidigare du upptäcker dem, desto lättare är det att hantera dem innan de blir ett stort problem.
/
Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!