Myggen kan vara ett besvät på sommarfesten.
Myggen kan vara ett besvär på sommarfesten. - Foto: Nyheter24

Slipp klådan – här är växterna som myggen hatar

Alla hatar kliande myggbett, men få vet hur man slipper dem. Här är växterna du kan plantera för att bli av med myggplågan.


Myggen kan förstöra många sommarkvällar med sina irriterande stick och surrande ljud. Men det finns naturliga sätt att hålla dem borta från din trädgård utan att använda kemiska insektsmedel. Genom att plantera växter som har dofter som myggen ogillar kan du skapa ett vackert och myggfri hem. Här är sju växter som du kan prova för att slippa klådan.

1. Lavendel

Lavendel är en klassisk och väldoftande växt som passar i de flesta trädgårdar. Lavendel har eteriska oljor på bladen som avskräcker mygg, malar och flugor. Du kan plantera lavendel i rabatter eller krukor, eller använda torkade blommor inomhus för att motverka insekter.

2. Citronmeliss

Citronmeliss är en lättodlad kryddväxt som har en frisk citrondoft. Den trivs både i sol och skugga, vilket är bra eftersom myggorna gärna gömmer sig i skuggiga platser på varma dagar. Citronmeliss sprider sig ymnigt, så det kan vara bra att begränsa den med rotspärr eller odla den i kruka. Citronmeliss doftar så behagligt att du kan gnugga in lite på exponerad hud för att hålla myggen borta.

3. Kattmynta

Kattmynta är en perenn som kan sprida sig snabbt i trädgården. Den har en stark doft som är tio gånger mer effektiv mot mygg än kemikalien DEET, som används i de flesta insektsmedel. Kattmynta är också, föga förvånande, populär bland katter, så om du har en katt kan du glädja den samtidigt som du håller myggen borta.

4. Basilika

Basilika är inte bara en god krydda, utan också en effektiv växt mot mygg. Basilikans eteriska olja är giftig för mygglarver. Den trivs i soliga lägen och behöver vattnas ofta. Det finns många olika sorter av basilika, bland annat sådana som doftar citron, vilket är den doft som mygg skyr mest.

5 ovanliga tips mot myggbett

5. Persilja

Persilja är en vanlig kryddväxt som också kan hjälpa till att hålla myggen borta. Persilja har en frisk doft som myggor inte gillar, och den innehåller också ämnen som kan lindra klådan om man blir biten. Persilja kan odlas i krukor eller i rabatter, och den är både god och nyttig att äta.

6. Citronella

Citronella är en gräsliknande växt som har en kraftig citrondoft. Citronella är den växt som används mest för att utvinna eterisk olja för myggmedel. Den kan odlas i krukor eller i rabatter, men den är inte härdig i Sverige och måste tas in på vintern. Citronella kan också användas för att göra ljus eller sprej som håller myggen borta.

7. Tagetes

Tagetes är en färgglad blomma som innehåller pyrethrum, ett ämne som ofta används i insektsmedel. Den har en unik doft som många insekter, inte bara mygg, finner motbjudande. Tagetes finns i många olika sorter och gör sig bäst i mängd. Plantera dem gärna bredvid köksväxter, speciellt tomater, eftersom de också skyddar mot nematoder.

Som du ser finns det många växter som kan hjälpa dig att hålla myggen borta på ett bra sätt. Genom att plantera dem nära ingångar, fönster och sittplatser kan du skapa en myggfri zon i din trädgård. 

Här är några andra knep att ta till för att undvika myggen:

Inget mer kliande! Så undviker du myggen – 8 enkla knep

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!