En kvinna i 70-årsåldern döms för djurplågeri efter att Länsstyrelsen hittat 23 vanvårdade katter i hennes hem.
En kvinna i 70-årsåldern döms för djurplågeri efter att Länsstyrelsen hittat 23 vanvårdade katter i hennes hem. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Adam Ihse/TT

Kvinna i 70-årsåldern hade 23 vanvårdade katter hemma: "Extremt osanitärt"

En kvinna i 70-årsåldern i Stockholms län har döms till villkorlig dom och dagsböter. Detta efter att Länsstyrelsen vid en kontroll hittat inte mindre än 23 extremt vanvårdade och sjuka katter i bostaden.


Att ha husdjur hemma är för många inget ovanligt, men en kvinna i 70-årsåldern tog det hela lite för långt då hon huserade mängder av katter i sin bostad i Stockholms län.

Äckliga anledningen – därför ska ditt husdjur aldrig sova i sängen

Kvinna hade 23 katter i bostaden 

Vid en kontroll som genomfördes av Länsstyrelsen hade en kvinna i Stockholms län hela 23 katter i sin bostad. I domen, som Nyheter24 tagit del av, framgår det att myndigheten ansåg att bostaden var ”extremt osanitär och bedrövlig”. 

Katterna hade även drabbats av flera sjukdomar och försämrade hälsotillstånd:

  • Tandköttsinflammation
  • Tandsten
  • Tandfrakturer
  • Inflammation i munslemhinnan
  • Undervikt och avmagring
  • Smutsig, flikig och tovig päls
  • Håravfall
  • Sekret i öronen

Därför vaccinerar inte alla sitt husdjur

Döms för djurplågeri

Kvinnan har i förhör berättat att anledningen till att det fanns så många katter i bostaden var då hon tog hand om hemlösa katter som skrek och såg ut att frysa. Enligt kvinnan har hon försökt ringa katthem men inga har haft möjlighet att ta emot så många. Istället ska hon ha serverat ”mat av de finaste råvarorna i stora portioner” som bland annat kyckling, fisk och sardiner.

Men när Länsstyrelsen gjorde sin kontroll återfanns endast en vattenskål och ingen kattlåda. Anledningen till att det inte fanns någon mat, kattlåda och begränsat med vatten var, enligt kvinnan själv, då hon höll på att storstäda när kontrollen genomfördes. 

När det gäller hur det kommer sig att katterna var i så dåligt skick menade hon att det ”inte var hennes fel” och att hon inte hade råd att ta med dem till veterinären. 

Nu har kvinnan dömts till villkorlig dom och dagsböter på totalt 6 500 kronor för djurplågeri.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!