Det har blivit populärt att ge sin hund rå kost.
Det har blivit populärt att ge sin hund rå kost. - Foto: Leif R Jansson / TT / Pexels

Experten om riskerna med att ge sin hund rå kost: "Finns bakterier"

Det har blivit allt trendigare att ge sin hund rå kost. Här får du veta vilka för- och nackdelar kosten kan ha och vad hundmatsdoktorn egentligen tycker om denna typ av diet.


Det har blivit allt trendigare att ge sin hund rå kost. En sådan typ av diet kan till exempel bestå av vaktelägg, rått kött, olika inälvor och råa grönsaker eller bär.

Åsikterna går isär i huruvida det är bra eller dåligt för hundar att äta denna typ av diet. Det ska finnas både för och nackdelar med kosten.

Fördelarna med att ge sin hund rå kost menar många är att det är väldigt likt hur hunden hade ätit i det fria. Ytterligare en fördel skulle kunna vara att hunden får i sig alla näringsämnen i dess naturliga form genom en rå kost.

Det ska du aldrig göra mot din hund – enligt veterinären: "Gör ont"

Nackdelar med att ge sin hund rå kost

Men de ska även finnas flera nackdelar med den råa kosten, menar många. Veterinärer brukar inte rekommendera rå kost till friska djur utan några speciella behov, skriver Yle.

Nackdelarna kan bland annat vara att rått kött kan innehålla E. coli och Salmonella, vilket skulle göra hundarna sjuka.

“De vetenskapligt dokumenterade nackdelar som finns kring rått foder är bland annat innehåll av zoonotiska patogener, obalans i näringsämnen samt risk för främmande kroppar i gastrointestinalkanalen.”, skriver forskarna Caitlin Lund och Nicole Söderquist i en rapport vid SLU.

Veterinärens varning – godiset som kan göra din hund sjuk

Expertens ord om rå kost för hundar

Marie Sallander, även kallad "hundmatsdoktorn", är agronomie doktor med lång erfarenhet av forskning och undervisning om hundens kost, motion och relaterade sjukdomar. Hon har även skrivit böcker om hundens kost. Till en början varnade hon för att ge sin hund en rå diet, men har nu fått en mer avslappnad inställning till det.

I en intervju med Svenskjakt från 2015 sa hon:

– Det finns bakterier som kan göra både människor och djur sjuka, det ska man vara uppmärksam på när man utfodrar med rå hundmat. Salmonella är en sådan bakterie, som kan finnas i framför allt utländskt kycklingkött, sa Marie Sallander till Svenskjakt och fortsatte:

– Forskningen befinner sig på nybörjarstadiet, om det är så att hundarna blir friskare vet man inte än. Det är mycket som fortfarande är oklart. Men jag har nog öppnat upp för rå hundmat på senare år, om man ger ett foder som är tillverkat under bra hygieniska förhållanden och efter ett näringsriktigt recept.

Under 2024 kommer Marie Sallander släppa ytterligare en bok om hundars kost med olika recept som ska passa friska hundar samt hundar med känslig mage.

Veterinären: Här är hundraserna jag ALDRIG skulle köpa


Källor: Voffsing.se, Yle, Svenskjakt och rapport vid SLU och Sallanderconsulting.com.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!